Kávu si osladím

<strong>Kávu si osladím</strong>

Akú kávu si vypijete záleží na mnohých faktoroch. Prvým, od ktorého sa všetko odvíja je samotná surovina a tou je kávové zrnko. Kávovník a celý jeho rod sa skladá z viacerých druhov, ale pre komerčné pestovanie sú najdôležitejšie dva druhy:

  • Kávovník arabský
  • Kávovník statný

Arabský kávovník produkuje zrná známe pod názvom arabica a kávovník statný zase známu kávu robusta. Rozdiel medzi týmito druhmi je vo veľkosti zŕn, v obsahu kofeínu a v chuti. Milovníci kávy uprednostňujú predovšetkým jemnú arabicu. Tá sa pestuje vo viacerých odrodách. Odolnejšia robusta je naopak viac horká a chuťovo drsnejšia. Obsahuje viac kofeínu, a preto sa tiež používa ako výplň do lacnejších kávových zmesí.

Základné druhy kávy

Dobrú kávu zvládnete uvariť doma, ale môžete to nechať aj na odborníkoch a zájsť do kaviarne.

Najčastejšie druhy kávy sú:

  • Espresso – základný kávový nápoj pripravený v espresso kávovare z jemno namletej kávy a vody.
  • Ristretto – menšie, ale silnejšie espresso, ktoré je menej horké a je naopak sladšie a kyslejšie.
  • Lungo – patrí tým, ktorí majú radi väčšiu šálku kávy. Ide o klasické espresso doplnené horúcou vodou v pomere 1:1.
  • Americano je podobne ako Lungo doplnené horúcou vodou, ale v pomere 1:5.
  • Au Lait – je klasická káva s mliekom. Môže byť pripravená z espressa, ale aj z filtrovanej kávy v pomere 1:1.
  • Macchiato – espresso s mikropenou, ktorá vznikla šľahaním mlieka vodnou parou.
  • Caffé latte – je veľká káva, ktorej objem je minimálne 250 ml. Je to espresso doplnené speneným teplým mliekom a dostanete ju do šálky s uškom.
  • Cappuccino – má objem 150 – 180 ml a patrí k stredne veľkým kávam. Je to espresso obsahujúce jemnú mikropenu s mliekom a má príjemne zamatovú chuť. Navrch môžete nasypať čokoládu, kakao alebo škoricu.
  • Flat white – je dvojité espresso doplnené cca 1 cm mlieka a mliečnej peny. Veľmi často sa zdobí Latte artom – to sú známe obrázky, ktoré vznikajú špecifickým liatím do hrnčeka s kávou.
  • Mocha (tiež Mochaccino) – ide o čokoládou ochutenú variantu Caffé Latte. Je len doplnené čokoládovým sirupom alebo kakaovým práškom.
  • Viedenská káva – ide o Lungo s vrchovatou lyžicou pravej šľahačky
  • Írska káva – ide o filtrovanú kávu alebo espresso s objemom 2,3 dcl obsahujúce 3 – 4 cl kvalitnej írskej whisky s 2 cm vychladenej vyšľahanej smotany, ktorá musí byť stále tekutá.
  • Frappé – patrí medzi skvelé letné varianty kávy, ktorá dokáže v horúcich dňoch osviežiť. Obsahuje rozpustnú kávu alebo espresso, cukor či cukrový sirup, ľad a mlieko. Všetko premiešané v šejkri.

Turek v hrnčeku?

Turecká káva sa teší na Slovensku aj v Českej republike značnej obľube už mnoho desaťročí. Je to  káva, ktorá vznikne zaliatím a sparením mletej zrnkovej kávy vriacou vodou. Hovorovo je to káva s lógrom a skrátene sa jej hovorí turek. Samozrejme s Tureckom nemá vôbec nič spoločné. V dobe socializmu bola kvalitná káva drahá a najdostupnejší druh bola zmes robusty s arabikou, v ktorej arabica zastupovala malú časť. Zaliatemu lógru sa začalo hovoriť turek, pretože príprava vzdialene pripomínala prípravu tureckej kávy vo východných krajinách. A slovenský kávový poklad bol na svete.

Čo budeme potrebovať na domácu prípravu kávy?

V našom e-shopu zoženiete mnoho pomocníkov na prípravu. Začneme najprv u dôležitého elektrického mlynčeka, vďaka ktorému si môžeme pripraviť skutočne čerstvú kávu. Kávu je nutné skladovať tak, aby si uchovala všetky svoje prednosti, ktorými sú čerstvosť, chuť a vôňa. Ideálne skladovanie tak poskytne dóza s tiesniacim viečkom. Namletú kávu potom stačí naberať nastaviteľnou odmerkou.

V priebehu chvíle pripravíte na sporáku s klasickým talianskym kávovarom až 4 šálky mimoriadne lahodnej kávy. Obľúbenú prekvapkávanú kávu si pripravíte v kvalitnom kávovare, ktorý kávu pripraví do kanvice s objemom 1,5 l, čo je cca 12 šálok. Okrem iného je vybavený funkciou udržiavania stálej teploty.

Najjednoduchší spôsob, ako si urobiť prekvapkávanú kávu je použiť porcelánový prekvapkávač. Cez vložený papierový filter a príslušné množstvo namletej kávy len prelejete horúcu vodu a necháte prekvapkať do hrnčeka. Ak potrebujete kávu uchovať čo najdlhšie teplú, využijete praktickú termo kanvicu.

Samotnú kávu si môžete vychutnať z klasických hrnčekov s obľúbeným motívom bodiek alebo termo šálok, ktoré sú vyrobené z odolného borosilikátového skla. Tieto sklenené šálky sú ideálne aj na prípravu obľúbeného cappuccina alebo café latte. Pri servírovaní môžete zažiariť aj ako profesionál, ak použijete súpravu na cappuccino a ozdobíte čiapočku mliečnej peny pomocou šablóny a zdobiaceho pera.

Kávu si osladím o trochu víc

Tak, ako je to aj pri iných nápojoch a potravinách, aj pri káve platí, že by sa jej konzumácia nemala preháňať. Bežné množstvo by uškodiť nemalo, ale veľké množstvo môže mať na zdravie negatívny dopad. Ak sa k veľkému množstvu kávy pridá ešte veľké množstvo cukru, zdravie môže začať protestovať. Držme sa preto radšej zlatej strednej cesty a vychutnávajme si kávu kvalitnú a v rozumných dávkach. 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.