Ako slávnostne prestrieť

Ako slávnostne prestrieť

Určite už máte upratané, upečené a niektorí z nás majú dokonca zabalené darčeky 😊. Ja teda tak vzorná nie som, namiesto vianočného pečiva robím špeciálnu vianočnú štrúdľu a orieškovú bábovku s čokoládovou polevou, z upratovania sa nerútim a darčeky ešte ani nemám všetky. Ale vianočnú atmosféru a výzdobu doma aj na záhrade milujem nadovšetko a veľkou radosťou je pre mňa krásne prestretý štedrovečerný stôl. Takže dnes mám pre Vás pár tipov, čo by ani na Vašej slávnostnej tabuli určite nemalo chýbať. 

Asi mi dáte za pravdu, že úplným základom dobre prestretého vianočného stola je správny a tiež kvalitný obrus. Môžete si vybrať nádherný kúsok s celoplošnou potlačou, ktorý zakryje celý stôl a potom už sa venovať len doplnkom v podobných farbách. Príkladom takého obrusu môže byť napríklad tento s vianočnými hviezdami. Odporúčam Vám prestrieť ho už v prvom advente a nechať ho na stole podľa tradície až do sviatku Troch kráľov. 

Druhou možnosťou je ponechať na stole základový obrus v príjemnej neutrálnej farbe a doladiť ho stredovým s výraznejšími vianočnými motívmi. V tomto prípade to sú zafírové hviezdy, ku ktorým by som určite zladila tiež obrúsky a ďalšiu výzdobu. Tento elegantný obrus môžete mať v troch veľkostiach.

A poslednou, nemenej zaujímavou variantou je takzvaný behúň. Základom slávnostného prestierania je opäť podkladový obrus a cez neho potom položíme podlhovastý kus, na ktorom sa budú báječne vynímať ďalšie dekorácie ako stredový aranžmán alebo rôzne svietniky, svetielka apod. 

Príkladom originálneho behúňa sú veľké vedľa seba poskladané vianočné hviezdy. Tento zaujímavý obrus bude obdivuhodným dekoratívnym prvkom v každom interiéri a dokonale podtrhne krásne spoločné chvíle. Elegantný žakárový model s tkaným vzorom hviezd a s jemným ligotom. Výrazné farby zdôrazňujú slávnostný ráz a vytvoria z každého stola sviatočnú tabuľu.

Či už máte samostatnú jedáleň alebo u Vás príležitostné a sviatočné stolovanie prebieha v obývacej izbe či kuchyni, určite chcete mať slávnostnú atmosféru aj tam. Na menších stoloch, kuchynských ostrovčekoch či barovom sedení sa bude skvele vynímať exkluzívna súprava prestierania s motívom zasneženej zimnej krajiny.

A ešte by som Vám rada odporučila tri zaujímavé dekorácie, ktoré sa dokonale hodia na vianočnú tabuľu. Štýlovou ozdobou stola môže byť bohatý aranžmán z jedľových vetvičiek doplnený prírodnými materiálmi a 20 svetielkami. Vďaka pohonu na batérie krásne svieti aj bez prekážajúcich káblov.

Druhým mojím tipom je bohato zdobený elegantný svietnik v jemných pastelových farbách. Objednajte si rovno dva, pretože rovnako ako ďalšie bytové dekorácie vynikne práve v páre. Okrem svietnikov sa odporúča v súprave dvoch kusov zhotovovať aj ďalšie interiérové doplnky ako napríklad lampy, obrazy a ďalšie. 

Za báječný nápad na dekoráciu vianočnej tabule považujem svetelnú reťaz. Napríklad túto s hviezdičkami, ktorá k svojej prevádzke potrebuje len tri tužkové batérie, môžete použiť nielen na stôl, ale tiež na stromček, na okno, na vetvičky vo váze a na mnohých ďalších miestach. Vašej fantázii sa medze nekladú!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.