Skvelí pomocníci na jarné upratovanie

Skvelí pomocníci na jarné upratovanie

Je to tu a čaká nás to všetkých. Jarné upratovanie. K bežnému luxovaniu, vytieraniu a utieraniu prachu sú tu navyše aj väčšie práce ako vymetanie pavučín a prachu zo všetkých kútov miestnosti a hlavne – umývanie okien. Neviem, aké motivačné pomôcky máte Vy, ale ja si pred začatím tohto veľkého upratovania vždycky snažím predstaviť ten skvelý pocit, ktorý budem mať, až to bude za mnou. Až bude byt voniať čistotou a okná sa budú blýskať 😊. Poďte sa so mnou pozrieť na pár naozaj úžasných pomocníkov, ktorí Vám jarné upratovanie uľahčia. Sústredila som sa hlavne na už spomínané okná a tiež na kúpeľňu a WC. 

Teraz v jari sa na nás odvšadiaľ valia zaručené návody na to, ako najlepšie previesť veľké upratovanie. Kde začať a ako postupovať, aké používať pomôcky a tiež prípravky. Niekto sa riadí heslom, že na každú vec je potreba špeciálny prípravok a rád ich vyberá a nakupuje, niekto upratuje len vodou s trochou octu, citrónu alebo jedlej sódy. To je na uvážení každého z nás, čo považujeme za najlepšie pre nás a naše životné prostredie.

Ja si myslím, že dôležitejšie ako prípravky, sú práve šikovní pomocníci a samozrejme tiež správny spôsob vykonávania upratovacích prací. Pomôckám sa budem veňovať nižšie, ale k spôsobu by som Vám rada dala jednu radu, ktorá platí už od dôb našich prababičiek. Upratovať sa má odhora dole a od okien k dverám. To znamená, že najprv si pomocou metly vymetieme horné rohy miestnosti, potom zložíme záclony a umyjeme okná. Pokračovať budeme nábytkom, radiátormi, a nakoniec sa budeme venovať kobercom a podlahám.

Metlu na ometenie horných rohov miestnosti má doma asi každý, ale umývanie okien, obzvlášť tých veľkoformátových, môže byť pekná fuška. S touto profesionálnou stierkou však pohodlne umyjete doslova akékoľvek okná, zvnútra i zvonku, bez nebezpečného nahýbania alebo šplhania po rebríku. Flexibilná stierka so špongiou a lištou je nastaviteľná na rôzne uhly sklonu a má teleskopickú rukoväť, ktorú môžete ľahko vysunúť až na dĺžku 120 cm. Tak sa ľahko dostanete do každého miestečka. A šikovný, vysoko savý, povlak z mikrovlákna vyleští každé sklo bez šmúh 😊.

Tiež na okná, presnejšie na ich rámy, je určená špeciálna kefa. Dostane se do každej drážky a škáry na okennom ráme, presne tam, kde sa najviac usadzuje špina a prach.

Do tretice som vybrala veľkú vychytávku, ktorú ocenia všetci, ktorí majú v oknách siete proti hmyzu. Ak ich vlastníte viac ako jednu sezónu, potom máte iste aj skúsenosť s ich zašpinením. Ja používam naozaj bezkonkurenčného pomocníka, ktorým je praktická okrúhla kefa. Sieť nemusíte z okna ani dávať dole. 

Mojim ďalším tipom je návlek z mikrovlákna, ktorý môžete navliecť na metly a zmetáky všetkého druhu. Nemusíte si kupovať žiadne špeciálne drahé mopy ani špeciálne prípravky na rôzne typy podláh. S týmto návlekom totiž stačí vytrieť len vodou, a dokonca aj silne znečistené podlahy sú dokonale čisté. 

Výbornou pomôckou na čistenie toalety je šikovná uhlová kefka. Je špeciálne zakrivená tak, aby ste mohli ľahko vyčistiť aj veľmi citlivý a zle dostupný priestor pod okrajom WC. Doporučujem predtým hojne aplikovať špeciálny prípravok na uvoľnenie usadenín a močového kameňa a nechať ho pôsobiť minimálne polhodiny. Budete prekvapení, koľko sa toho môže pod okrajom toalety skrývať.  

Posledným mojim tipom na jarné upratovanie je profesionálna kefa na čistenie odpadov 3-v-1. Ľahko zvládne odtokové sitká v kuchyni a kúpeľni a tiež všetky prepady a špunty. A jej tretím bonusom je pinzeta, pomocou ktorej jednoducho vytiahnete vlasy a na nich nabalené nečistoty.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.