Záhrada sa tento rok prebúdza o niečo skôr

Záhrada sa tento rok prebúdza o niečo skôr

V posledných rokoch si s nami počasie pekne pohráva. Zimy už nie sú, čo bývali, mierne mrazy a málo snehu nenahrávajú ani zimným radovánkam ani prírode, ktorá si neodpočinie tak, ako by mala. Jari sú krátke a rýchlo prechádzajú do dlhého a veľmi horúceho leta s teplotami okolo tridsiatich stupňov. Počasie sa mení a s ním pomaly aj klíma, ktorá sa začína podobať stredomorskému. Aj tento rok je už od konca februára teplo a záhrady sa nám preberajú k životu. Vybrala som pre Vás pár šikovných pomocníkov, ktorí Vám uľahčia záhradné práce.   

Keď prídeme na záhradu po zime, všetko nám tu pripadá zašlé a sivé. Možno niekde občas vykukuje jarná kvetina, ale celkový dojem je: hromada práce, než to tu zase bude vyzerať k svetu. Však už na druhý pohľad môžeme vidieť obrovskú silu prebúdzajúcej sa prírody, veľa púčikov, derúcich sa listov a klíčiacich rastlín. 

Odrazu nevieme, čo skôr, kde a s čím začať. Odborníci doporučujú začať odhora, teda od najvyšších stromov a kríkov. Tie si určite zaslúžia poriadné prerezanie a prestrihanie. Živé ploty, vistérie, popínavky, tuje, to všetko čaká na Vašu starostlivosť.    

Práve k starostlivosti o menšie dreviny Vám skvele poslúži univerzálna skladacia pílka. Jej ostrá a tvrdá čepeľ je zárukou dokonale presného a bezpečného rezu. A pri bežnom používaní nie je nutné ani brúsenie. Šikovným doplnkom k pílke budú ultraľahké nožnice na živý plot. S nimi ostríhate živé ploty a kríky mimoriadne ľahko. Karbónové nožnice s mäkkými rukoväťami vážia iba 560 g a dobre sa držia v ruke.

Ďalším krokom je trávnik, teda predovšetkým jeho poriadne jarné prehrabanie, odstránenie zetlelých stebiel, lístia a machu. Práve v zhrabovaní lístia a záhradných zvyškov sú bezkonkurenčné hrable s dlhými a špeciálne tvarovanými hrotmi. Môžete ich použiť ako na trávniku, tak na pevnom poklade, dlažbe či betónu. Sú veľmi flexibílne a dobre padnú na každú násadu.

Určite sa Vám bude výborne hodiť aj robustná záhradná taška s objemom 70 litrov, do ktorej môžete naskládať obrovské množstvo lístia, posekanej trávy, buriny, konárov atď. Skládacia, veľmi pevná a odolná pomocníčka Vám vydrží veľa rokov. Vďaka praktickým uchám sa s ňou ľahko manipuluje, aj keď je úplne plná. 

Na kamenné podlahy, terasy, chodníky a schody vyskúšajte prvotriedny čistič, ktorý ľahko rozpúšťa dokonca aj veľmi odolné nečistoty. Pollitrové balenie vystačí na perfektné ošetrenie 50 m2 podkladu. Váš balkón alebo teraska, zahradné chodníčky či schodíky, budú vyzerať doslova ako nové. 

Mojim posledným tipom na báječného pomocníka pre jarné záhradné práce je sada na sadenie a presádzanie. Využite ju nie len na záhrade, ale i na balkóne či terase. V dekoratívnej taške nájdete: postrekovač, hrabličky, lopatku a záhradné nožnice. Tak budete skvele vybavení na drobné práce okolo truhlíkov a závesných kvetináčov.

A ako sa na blížiace sa jar pripravujete Vy? Už ste začali?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.