Pohodová kávička

Pohodová kávička

Urobiť si čas na príjemné posedenie pri káve s rodinou či priateľmi, niečo dobré si upiecť a stráviť pár pekných momentov, to poteší  v každom ročnom období. Iste to máte radi rovnako, ako ja. Po celodennom zhone alebo po nabitom víkende je vždy príjemné posedieť si s blízkymi ľuďmi, porozprávať sa a proste len …. byť spolu.

Aby bol náš pocit domácej pohody dokonalý, chce to samozrejme dať  si niečo dobré ku káve alebo čaju. Nebudem Vás dnes zaťažovať nejakým zložitým moderným alebo cudzokrajným receptom a urobíme si klasický slovenský jablkový závin alebo ak chcete štrúdľu.

Jablká sú v našich končinách dostupné celoročne, a tak nie je problém mať ich vždy po ruke. A aj keď by som Vám mohla napísať niekoľko receptov na domáce lístkové cesto, neurobím to. Pretože aj ja veľmi často siahnem po tom kupovanom. Je to tak rýchle, a tak jednoduché. A o to viac sa môžem “vyšantiť” na náplni.

Asi Vám nemusím hovoriť, ako sa robí štrúdľa. Keď si kúpite už rozvaľkané lístkové cesto, stačí ho poklásť jablkami, nastrúhanými na plátky, podľa toho, ako sú sladké, prípadne trochu osladiť (ak nechcete cukrom, môžete medom). Potom už len pekne poprášiť škoricou a prípadne pridať hrsť hrozienok či orechov. Ale to by som ani nebola ja, aby som Vám nepridala pár našich rád a tipov.

Iste sa Vám tiež už stalo, že Vám zo závinu vytiekla jablčná šťava, ktorá na plechu, hoci vyloženom praktickým papierom na pečenie, rýchlo sčernie. Tomu sa dá zabrániť, ak pod vrstvu jabĺk nasypete trochu rozdrvených detských piškót. Tie šťavu spoľahlivo vsiaknu. Môžete ich nahradiť aj obyčajnou strúhankou, ale čo si budeme hovoriť, tá štrúdle na chuti nepridá, piškóty sú jednoducho lepšie.

Ďalším mojím tipom je naložiť si hrozienka a vlašské orechy na pár dní do rumu. Ja mám dve dózys touto dobrotou v chladničke vždy pripravené. Štrúdľu totiž robíme celoročne a už si ju bez navoňaných hrozienok a orechov nevieme predstaviť. Dóza

Tiež Vám odporúčam: škoricou na jablká nešetrite! Nie je len výborná, ale je aj veľmi zdravá. Neverili by ste, čomu všetkému môže škorica pomôcť. Napríklad podporuje funkciu mozgu, účinne bojuje proti baktériám, vírusom a plesniam, vie strážiť hladinu cukru v krvi, skvele pôsobí na zažívanie, proti trombóze a vie udržať aj čistý dych. Keď vraj denne zjeme jednu lyžičku škorice zmiešanú s lyžičkou medu, urobíme veľa pre svoje zdravie. Ja to rozhodne vyskúšam.

Takže máme medom ľahko osladené nastrúhané jablká, podsypané rozdrvenými piškótami, ochutené voňavými hrozienkami a orechmi a dostatočným množstvom škorice. Náplň zabalíme a štrúdľu vložíme do formy. Ak použijete špeciálnu hranatú fóliu, potom sa nemusíte báť, že závin z formy nevyberiete. Fólia má totiž šikovné ušká, pomocou ktorých ho ľahko vyberiete.

Moja posledná rada sa týka servírovania. Iste ste už ochutnali alebo videli podávať štrúdľu s vanilkovou zmrzlinou. Je to skvelé, ale zmrzlinu nemáte asi zakaždým doma. Zato vanilkový puding určite áno. Uvarte polovicu pudingu s obvyklým množstvom mlieka a vznikne Vám báječný vanilkový krém. Či už so šľahačkou alebo len so samotným krémom. Na  teplej štrúdle bude chutiť jednoducho fantasticky. Dobrú chuť!

Štrúdľa patrí k tradičným receptom. Ako ho pripravujete Vy? Dávate hrozienka aj orechy?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.