Špargľa last minute

Špargľa last minute

Máj a jún to sú mesiace špargle. Rovnako ako vlani, aj tento rok Vám prinášam recepty, ktoré sme si obľúbili či už ja alebo moji kolegovia. A pretože tohtoročná špargľová sezóna už bude trvať len približne dva týždne, rozhodla som sa doslova na poslednú chvíľu pre dva “last minute” recepty. Prvým je klasika – výborná špargľová polievka a druhým lahodný teplý šalát so špargľou. Oba recepty sa budú skvele hodiť ako ľahká večera, ktorá je v období pred letom tak obľúbená. Musíme predsa trošku zhodiť do plaviek, čo hovoríte 😊

Na prípravu jedinečnej ŠPARGĽOVEJ POLIEVKY budete potrebovať:

500 g bielej špargle, jarnú cibuľku, plátok masla, lyžicu hladkej múky, 50 ml bieleho vína, soľ, muškátový oriešok

Špargľu ošúpeme ostrou škrabkou. Odkrojíme hlavičky a konce spolu so  stonkami pokrájame na kratšie kúsky a dáme bokom. Konce a šupky vložíme do menšieho hrnca, zalejeme 1 litrom vody, osolíme a varíme asi štvrť hodiny.

Cibuľku nakrájame nadrobno. V hrnci rozpustíme maslo, vsypeme cibuľku a restujeme ju, do zlatista. Potom nasypeme múku a chvíľku restujeme, aby vznikla svetlá cibuľová zápražka. Tú zalejeme vínom, rozšľaháme metličkou a ďalšiu asi 1 minútu varíme.

Do hrnca so zápražkou scedíme pripravený vývar a rozšľaháme. Pridáme pokrájané kúsky špargle a necháme ďalšiu štvrť hodinu variť na miernom ohni. Prevarenú polievku dôkladne rozmixujeme. Pánev

Potom do polievky pridáme hlavičky špargle a vlejeme smotanu. Dochutíme strúhaným muškátovým orieškom, soľou a korením, a ešte ďalších pár minút povaríme.

Teplý ŠALÁT SO ŠPARGĽOU vytvoríte z týchto surovín:

500 g zelenej špargle, 500 g cherry paradajok, 1 žltá paprika, balíček rukoly, kozí syr, lyžica medu, lyžica dijonskej horčice, balzamikový ocot a olivový olej.

Špargľu pokrájame na niekoľko centimetrových kúskov rovnako ako papriku. Na panvici rozohrejeme olivový olej a špargľu, papriku a paradajky ľahko osmažíme do mäkka.

Medzitým si pripravíme zálievku z olivového oleja, balzamikového octu, dijonskej horčice a medu. Zmäknutú zeleninu preložíme do misy na lôžko z rukoly, dozdobíme kozím syrom a zalejeme zálievkou.

Ako si špargľu pripravujete Vy? Napíšte nám do komentára.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.