Zatočte s chrípkou, pomôže Vám chren a zázvor
Zima sa s nami pomaly lúči a spolu s oteplením nás ako každý rok navštívila chrípková epidémia. Existuje veľa zaručených rád, ako prechladnutiu predísť alebo sa ho rýchle zbaviť. Čo ale vždycky zaberie, je zázvor a chren.
Koreň zázvoru má silné protizápalové a antibakteriálne účinky a obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú pre telo dôležité. Chrípky Vás tak dokáže zbaviť už v jej zárodku. Určite je ale dobré ho používať aj ako prevenciu proti prechladnutiu – či už vo forme čaju, sirupu alebo s medom a citrónom. Chren má v sebe, rovnako ako zázvor, antibakteriálne látky a vitamíny. Je výbornou prevenciou proti chrípke a v prípade, že u Vás už prechladnutie prepuklo, pomôže Vám sa ho rýchle zbaviť. Zároveň je dobrým prostriedkom v rekonvalescencii. Často sa počas choroby užíva s medom alebo ako sirup. Dnes pre Vás máme tri recepty, s ktorými chrípka nebude mať šancu.
Chrenový sirup:
• 1 lyžica najemno nastrúhaného chrenu
• 1 lyžica nadrobno nakrájanej cibule
• 4 lyžičky medu
• 5 lyžíc vody
Chren najemno nastrúhajte, cibuľu pomocou držiaka nakrájajte nadrobno. Všetky ingrediencie zmiešajte a povarte asi 4 minúty. Nechajte vychladnúť a potom preceďte. Sirup užívajte pri prechladnutí trikrát denne po dobu jedného týždňa.
Zázvor v medu a citróne
• 1 olúpaný koreň zázvoru
• Citrónová šťava
• 1 lyžica medu
• Sklíčko s viečkom
Olúpaný zázvor nakrájajte na plátky a tie naskládajte do sklíčka (malo by byť plné asi do polovice). Nalejte do neho dostatočné množstvo citrónovej šťavy – malo by byť skoro plné. Potom už len pridajte vrchovatú lyžicu medu. Uzavreté sklíčko uchovávajte v chladničke. Zmes môžete užívať kedykoľvek ako prevenciu proti chrípke.
Zázvorový sirup • 2 kusy zázvoru (stredne veľké)
• 2 citróny
• 1 limetka
• 2 l vody
• 2 kg cukru
Zázvor aj so šupkou nadrobno nastrúhajte a pridajte ho do hrnca s 2 litrami vody a na plátky nakrajanými citrónmi. Priveďte do varu a potom varte ešte cca 10 minút. Zmes nechajte vychladnúť a potom prikryte a nechajte lúhovať 24 hodín. Po 24 hodinách zmes sceďte,
přiveďte k varu a přidejte cukr. Povařte 5 minut. Pak sirup odstavte, pomocí odšťavňovače do něj vymačkejte šťávu z limetky a nechte ho vychladnout. Hotový sirup nalijte do lahví a dobře uzavřené uchovávejte v chladu.
Aké sú Vaše tipy na prírodný boj proti chrípke a prechladnutiu?