Výborné domáce likéry

Výborné domáce likéry
Možno ste toho mali pred sviatkami tiež veľa a na obľúbený vaječný likér neostal čas. Nevadí, môžete si ho predsa urobiť kedykoľvek. A navyše pohárik takej báječnej hrejivej domácej dobroty Vám predsa urobí radosť vždy! My Vám k nemu pridáme ešte jeden šikovný recept na skvelý domáci Baileys.

Na skvelý domáci vaječný koňak si pripravte:

  • 6 žĺtkov
  • 2 plechovky Salka
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 plechovky Tatry
  • 0,25 dl rumu

Otvoríme všetky plechovky. Žĺtky v mixéri rozmixujeme s vanilkovým cukrom. Teraz pomaly prilievame obe mlieka a nakoniec pridáme rum. Môžeme tiež rozmixovať. Z tohto množstva surovín urobíme zhruba dve fľaše slabšieho vaječného koňaku s obsahom 0,7 l.

Pokiaľ chcete mať vaječný koňak silnejší, môžete množstvo rumu zdvojnásobiť a použiť celý polliter. Vaječný koňak skladujeme v chladničke a je vždy najlepší zhruba po týždni, kedy sa v ňom všetky chute pekne rozležia. Ale nie je jednoduché túto dobu vydržať bez ochutnávania 😊

Náš tip: Vaječný koňak môže byť aj pekným darčekom a milou pozornosťou napríklad keď idete na návštevu. Ak doma neskladujete rôzne fľaše a fľaštičky, môžete si zaobstarať 4 poháre s dekoratívnymi kockovanými vekami a pred odovzdávaním ichozdobiť ešte červenou alebo bielou mašličkou.

Na prípravu báječného domáceho Baileys budete potrebovať:

  • 2 plechovky Salka
  • 0,5 l mlieka
  • 0,5 l rumu
  • 1 sáčok mandľového pudingu

Salko dáme variť na dve hodiny (v neotvorených plechovkách) do vodného kúpeľa. Posledných tridsať minút necháme len mierne prebublávať. Mandľový puding uvaríme podľa návodu, iba vynecháme cukor. Salko aj puding necháme vychladnúť a potom zmiešame s mliekom, pridáme rum a všetko starostlivo rozmiešame, prípadne rozmixujeme, stačí ručným mixérom.

Likér nalejeme do fliaš a ideálne necháme týždeň odležať. Uchovávame v chladničke a podávame vždy dobre vychladený. Silu aj sladkosť Baileys môžeme ľahko upraviť ubraním či pridaním rumu alebo Salka.

Náš tip: Môžeme si vyrobiť aj variantu bez alkoholu pre deti a podávať ho horúce so šľahačkou posypané kakaom a v krásnych hrnčekoch s dekorom mačičiek s perfektne zladenou porcelánovou lyžičkou.

Prajeme Vám dobrú chuť a príjemné zimné večery! Koľko takých likérov za večer vypijete?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.