Jednohubky, po ktorých sa len zapráši

Jednohubky, po ktorých sa len zapráši

S blížiacim sa koncom roku nastáva po Vianociach druhé kolo kulinárskych sviatkov. K oslavám uvítania Nového roku dobré jedlo a pitie patrí rovnako ako príjemná zábava, radosť a veselosť. Pravdou je, že bujaré slávenie už rada prenechám mladším, ale čo by som si neodpustila, keby si rodina na Silvestra nepochutnala na skvelých studených lahôdkách. Vyskúšajte aj Vy jednohubky, ktoré sme si doma obľúbili.

Hermelínové s ostrými brusnicami

Suroviny: 5 rohlíkov, 2 hermelíny, sklíčko zavarených brusníc, chilli pasta, trochu smotany, špáradlá

Postup: Nakrájajte rohlíky na kolieska, špičky si schovajte na strúhanku. Rozmixujte brusnice s trochou chilli pasty (množstvo nechám na Vás a chuti Vašich hostí) a smotany a touto zmesou výdatne potrite kolieska rohlíkov. Na každú jednohubku potom umiestnite kúsok hermelínu a prepichnite špáradlom.

Môj tip: Na biely hermelín pridajte zelenú ozdobu – kúsok lístka rukoly alebo polníčka.

Etažér

Farby aj chute Talianska

Suroviny: Mozzarellové guľôčky, cherry paradajky, lístky bazalky, špáradlá

Postup: Na špáradlo napichujte striedavo mozzarellové guľôčky, paradajky a lístky bazalky.

Môj tip: Podávajte na tanieri bohato pokvapkané olivovým olejom a balzamikovým octom (ideálne sladkým). Každý si potom môže podľa potreby túto jednohubku v zmesi pováľať.

Uhorky s lososom

Suroviny: 2 šalátové uhorky, menšie balenie udeného lososa, citrón, kyslú smotanu a trochu kôpru (môže byť aj sterilizovaný), soľ, čierne korenie

Postup: Uhorky nakrájame ľahko našikmo asi na centimetrové hranolčeky. V miske zmiešame nadrobno nasekaného lososa s kyslou smotanou a kôprom. Zmes osolíme, okoreníme a dochutíme citrónom. Na rozložené kúsky uhoriek dávkujeme lyžičkou vždy kopček pomazánky a prepichneme špáradlom.Môj tip: túto lahôdku udržujte v chlade, na stôl ju servírujte priamo z chladničky.

Slivky v slaninovom kabátiku

Suroviny: Sušené slivky, anglická slanina, sýr Niva, pohár portského vína, špáradlá

Postup: Slivky v miske zalejte portským vínom a nechajte cca 20 minút nasiaknúť. Potom do každej slivky vložte kúsok Nivy a obaľte ju slaninou. Prepichnite špáradlom a na suchej panvici sprudka a rýchlo opečte do chrumkava.

Poznámka + môj tip: Pri tomto recepte zámerne neuvádzam množstvo, pretože je pomerne pracný, takže si sami zvážte, koľko sliviek na osobu urobíte. A prezradím Vám, že táto  báječná pochúťka je výborná aj v lete na grile.

Aké chuťovky pripravujete nielen na záver roka u Vás doma?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.