Zemiakový šalát – ide to aj bez majonézy

Zemiakový šalát – ide to aj bez majonézy

Tiež ste si povedali, že tento rok cez sviatky nepriberiete a vyhnete sa pocitom plnosti a niekedy až trochu nevoľnosti z každoročného bezuzdného prejedania? Ja si to hovorím každý rok, ale doteraz pri voľbe, či do štedrovečerného zemiakového šalátu dať majonézu alebo jogurt vždy zvíťazila majonéza. Tak ma napadlo ju nenahradzovať, ale vynechať a urobiť chutný šalát aj bez nej. Získala som od kamarátov dva recepty, vyskúšala ich a obidva šaláty sú jednoducho báječné!

Zemiakový šalát bez majonézy

Tento recept ponecháva v šaláte všetko, čo tam patrí a pridáva aj niečo málo navyše. Uvidíte, že k vyprážanej rybe bude úplne skvelý. Aj keď obsahuje vajíčka a olej, je oveľa ľahší než klasický šalát s majonézou.

Suroviny: 1 kg zemiakov, 250 g mrkvy, 150 g zeleru, 150 g hrášku, 1 väčší petržlen, 1 väčšia červená cibuľa, 5 naložených uhoriek, 5 vajec, 5 lyžíc rastlinného oleja, 5 lyžíc octu, soľ, čierne korenie.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, nie úplne do mäkka. Ešte teplé ich olúpeme a necháme vychladnúť. Uvarenú mrkvu, zeler a petržlen nakrájame na malé kocky, rovnako ako cibuľu a kyslé uhorky. Rovnakým spôsobom potom nakrájame vychladené zemiaky, a aj s hráškom všetko ľahko premiešame. Uvarené vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky nakrájame tiež na malé kocky a žĺtky vymiešame s olejom, octom, soľou a čiernym korením dohladka. Túto zálievku potom zľahka vmiešame do šalátu.

Náš tip: Zeleninu môžete rôzne obmeňovať podľa sezóny a chuti, tento šalát je výborný aj v letnej verzii s kukuricou a červenou paprikou. Na oba typy šalátov, doporučujeme použiť sterilizovanú zeleninu, ktorá je nie len mäkká a pripravená k použitiu, ale vďaka nálevu už získala aj svoju typickú ľahko nakyslú chuť.

Zemiakový šalát na rakúsky spôsob

Tento druh zemiakového šalátu sa často je u našich susedov v Rakúsku. Jedná sa o ľahkú variantu, ktorá sa skvele hodí k rôznym druhom grilovaného aj vyprážaného mäsa. Neprekonateľný je k viedeňskému rezňu (do tenka rozklepaný plátok teľacieho mäsa obalený v klasickom trojobale), ale výborný bude aj k štedrovečernému kaprovi.

Suroviny: 1 kg zemiakov, 1-2 červené cibule podľa veľkosti, 2–3 kyslé uhorky. Na zálievku: menší hrnček vody, 4-5 lyžíc octu, 1-2 lyžice oleja, lyžičku soli, lyžičku čierneho korenia, lyžičku cukru.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a olúpeme. Nakrájame na asi polcentimetrové plátky. Cibuľu tiež nakrájame, ideálne sú cca centimetrové kúsky. Uhorky nakrájame do rovnakých centimetrových hranoliek ako cibuľu. Z vody, oleja, octu, cukru, soli a čierneho korenia urobíme zálievku. Do misy dáme zemiaky s cibuľou a uhorkami a zalejeme zálievkou. Zľahka, ale poriadne premiešame, aby sa všetko dobre spojilo. Pred podávaním necháme odležať v chladničke asi hodinu.

Dávate prednosť klasike alebo uvítate naše odľahčené recepty?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.