Ako si udržať zdravie po celý rok

<strong>Ako si udržať zdravie po celý rok</strong>

Byť zdravý nie je samozrejmosť, ktorej by sa nám dostávalo automaticky. O zdravie je potreba sa starať správnou životosprávou a dobrým psychickým nastavením, pretože fyzické zdravie ide ruka v ruke práve s ľudskou psychikou.

Dôležité tipy, ako si udržať psychické zdravie

  • Keď sa povie správna životospráva, väčšinou si predstavíme taký jedálniček, ktorý sa skladá iba zo zdravých potravín. Áno, mal by byť zložený zo zdravých potravín, ale z 80 %. Zvyšných 20 % by malo byť také jedlo, ktoré vás poteší a naozaj si na ňom pochutnáte bez výčitiek. Môže to byť čokoľvek: obľúbený zákusok, čokoláda, sviečková s knedľami, chipsy alebo zmrzlina. Ak dodržíte pomer zdravých a ostatných potravín, dostane vaše telo to, čo potrebuje. Dôležité vitamíny, prvky a živiny a vaša psychika dostane potešenie v menej zdravých, ale zato obľúbených pochutinách.
    Na tieto menej zdravé, ale dôležité chvíle si vyhraďte trebárs jeden deň v týždni. Veľmi dôležité je pochutnávať si na týchto nezdravých potravinách bez výčitiek. Je to totiž aj veľmi dôležité pre naše fyzické zdravie.
  • Pohyb priamo súvisí s predošlým bodom. Pohyb a správny jedálniček sú pre telo veľmi dôležité aspekty dobrého zdravia. Pri športe totiž vyplavuje naše telo endorfíny, ktoré sú hlavnými výrobcami dobrej nálady.
  • Udržujte rodinné a priateľské vzťahy. Snažte sa vychádzať s partnerom, so všetkými členmi rodiny aj priateľmi. Chovajte sa tak, ako by ste si priali, aby sa oni chovali k vám. Zaujímajte sa o ne, stretávajte sa a podnikajte spoločné akcie a telefonujte si, ak sa práve nemôžete vidieť. Ich aj vašu myseľ to rozhodne poteší.
  • Venujte sa koníčkom, skúšajte nové veci, ktoré vás budú baviť a naplňovať. Leňošiť je pre organizmus tiež dôležité, ale nemalo by sa to stať pravidelnou každodennou náplňou. Navštevujte kultúrne a športové akcie, upečte nový múčnik, čítajte knihy, hrajte s blízkymi rôzne doskové hry, nájdite si vhodný online kurz, venujte sa sadeniu kvetín… Robte všetko, čo vám prinesie radosť a uvoľnenie.
  • Zdravý spánok. Jeho nedostatok sa na našom zdraví môže rýchlo a negatívne podpísať, rovnako ako nezdravé stravovanie. Nevyspatý človek je podráždený, zle sa koncentruje a môže vyvolávať depresie a úzkosti. Okrem iného sa tiež podieľa na vzniku cukrovky, obezity, provokuje v tele zápalové procesy, napomáha vzniku a rozvoju srdcových ochorení a zvyšuje riziko mozgovej mŕtvice.
  • Skúste si udržať úsmev aspoň tam, kde je to možné. V niektorých prípadoch to síce nie je možné, ale skúste sa premôcť a hľadať na všetkých situáciách aj to dobré. Nenechajte sa prevalcovať zlou náladou, pretože ta vám zatemní celý deň, aj keď je vonku slnečno.

Pomocníci pre psychické aj fyzické zdravie

V našom obchode sme pre vás tentokrát vybrali mnoho pomocníkov, ktoré sú dôležité pre vašu psychickú aj zdravotnú pohodu:

Pomocníci sú od slova pomáhať. Naši pomocníci vám vždy výrazne uľavia, prinesú príjemný pocit a tým zlepšia náladu. To už za to stojí, čo myslíte?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.