Obuv pre váš voľný čas

<strong>Obuv pre váš voľný čas</strong>

Zvoliť si obuv pre voľný čas nemusí byť vždy tak jednoznačné. Každý z nás si totiž pod týmto pojmom predstavujeme rôzne typy obuvi. Výber sa teda odvíja od toho, ako radi trávime voľný čas a tiež naše požiadavky na samotnú obuv.

Zdravie v topánkach

Až 98 % ľudí sa rodí so zdravými chodidlami. Ale už len 40 % dospelých ich má skutočne zdravé. Deformácia chodidiel všetkého druhu, rovnako ako problémy chrbtice alebo chrbta môžu byť spôsobené práve zlou obuvou, nosenou v detstve. Ako by správna obuv mala vyzerať a ako ju vybrať?

Správne zvolená obuv kopíruje našu chôdzu. Keď chodíme, ohýbajú sa naše chodidlá pri prstných kĺbov. Práve preto by obuv nemala byť tvrdá, aby mohla tento pohyb kopírovať. V tejto oblasti by teda mala byť, čo najpružnejšia. Ak by bola obuv príliš tvrdá, nohy sa unavia skôr, môžu sa začať aj viac potiť a môže dôjsť aj k poklesu klenby.

Ako sa pozná správna obuv?

Musí ponúkať dostatočný priestor pre prsty, preto dávajte prednosť topánkam s okrúhlou špičkou. Kontrolujte tiež ohybnosť. Ako sme už zmienili, najpružnejšia by mala byť obuv v oblasti prstných kĺbov. Uprednostňujte mäkšiu podrážku, nech je každý váš došľap čo najpríjemnejší.

Aby nedochádzalo k nežiadúcim pohybom pri chôdzi, je ďalším dôležitým bodom dobrá fixácia nohy. Vyberajte preto dostatočne vysoký, dlhý a tuhý podpätok.

Veľmi dôležitý faktor predstavuje aj hmotnosť obuvi. Čím ľahšia obuv, tým jednoduchšia chôdza a minimálna únava nôh.

Uprednostňujte obuv s vlastnosťami, ktoré tlmia. Správna obuv na šport by mala byť tiež priedušná, aby pri akejkoľvek aktivite odvádzala pot a vlhkosť.

Opatrne s podpätkami

Ženy sa rady páčia, a preto často nosia podpätky. Podpätky majú tú moc, že predĺžia ženskú nohu a tým vytvoria atraktívnu siluetu. Raz za čas to nohám neškodí, ale každodenné nosenie je pre nohy už problém. Úzke špičky lodičiek a ich stavba dokážu nohy zdeformovať tak, že sa nohy stávajú nielen nevzhľadnými, ale ide tiež o veľmi bolestivú záležitosť. Úzka obuv totiž narušuje prirodzenú klenbu a prsty tlačia jeden na druhý. Celé chodidlo je tak v neprirodzenej polohe a je mu znemožnený prirodzený pohyb. To znamená nielen nepríjemnú bolesť prstov a kĺbov, ale tiež spadnutá klenba a v horších prípadoch aj nepríjemné bolesti chrbtice. Podpätky preto voľte pri dámskej obuvi maximálne vo výške 4 cm, pri detskej obuvi 5 mm, pre staršie deti do 15 mm a u dospievajúceho do 25 mm.

Obuv na šport aj na vychádzky

Tak ako v každom článku sme pre vás aj dnes našli produkty, ktoré sa k téme vzťahujú.

Ak hľadáte športovú obuv, máme pre vás pár skvelých tipov:

Na bežné nosenie a prechádzky:

Nohy nám slúžia každý deň, a preto je dôležité si ich hýčkať a starať sa o nich každý deň. Doprajte im čas od času tiež príjemný kúpeľ, masáž a pedikúru. Dobre padnúca obuv je potom už pomyslenou čerešničkou na torte.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.