Oslávte s deťmi ich deň

<strong>Oslávte s deťmi ich deň</strong>

Nielen ženy, mamičky a oteckovia majú svoje sviatky. Tiež naši najmenší majú svoj Medzinárodný deň. Ako a kedy vznikol Medzinárodný deň detí?

Prvýkrát sa Deň detí slávil druhú júnovú nedeľu roku 1857 v Amerike. Ten deň v jednom nemenovanom mestečku v štáte Massachusetts slúžil špeciálnu omšu za deti reverend Charles Leonard. On sám pomenoval tento deň Dňom ruže, neskôr sa slávil pod názvom Deň kvetín. Nakoniec sviatok dostal názov Deň detí. To bol okamih, kedy bola v Amerike zahájená tradícia Dňa detí.

V prvej polovici 20. storočia vznikali na ďalších miestach vo svete ďalšie údaje pre oslavu Dňa detí.

Deň detí, ktorý by sa jednotne slávil v rovnaký deň po celom svete vznikol až na základe konajúcej sa Svetovej konferencie pre blaho detí 1. júna 1925. V rovnaký deň sa tiež konal v San Franciscu Festival dračích lodí. Na ich oslavu zhromaždil čínsky generálny konzul veľký počet čínskych sirôtok, aby poukázal na to, že by sa spoločnosť mala viac zaoberať blahom a ochranou detí.

Obe tieto významné udalosti určili dátum Dňa detí. Oficiálne bol však vyhlásený neskôr. V roku 1949 vyhlásila Medzinárodná demokratická federácia žien, Deň pre ochranu detí. Vyhlásenie súviselo s masovým zabíjaním žien a detí v Lidiciach v roku 1942 a tiež vo francúzskej dedine Ouradour-sur-Glane v roku 1944. Dátum osláv Dňa detí sa konečne ustálil na 1. jún, ktorý pripomína sirôtky zo San Francisca a prvú konferenciu, ktorá sa zaoberala blahom detí.

Niektoré štáty prevzali dátum a z Dňa pre ochranu detí sa stal Deň detí alebo tiež Medzinárodný deň detí.

Slovenská republika slávi Medzinárodný deň detí 1. júna.

Oslavy na Slovensku

Deň detí má pripomenúť nám všetkým, že aj deti majú svoje práva a potreby. V našej republike má tento sviatok milú tradíciu. Tento deň patrí deťom a tie si ho môžu náležite užiť vo forme hier a spoločenských či športových akcií. S tým je spojená aj konzumácia mnohých dobrôt, prevažne sladkých.

Sladkosti vo vedení

V júni, kedy sa tento sviatok slávi, býva už spravidla teplé a slnečné počasie. Máme pre vás skvelý tip, ako ho deťom ešte viac spríjemniť niečím lahodným a osviežujúcim. Čo tak vyrobiť svojim najmenším domáce nanuky? V našom e-shope nájdete ozajstných pomocníkov pre tieto príležitosti. Prvým z nich je samotný výrobník nanukov. V nádobe pripravíte dokonalú zmes a nalejete do nanukových tvorítok. O zmrznutie sa postará samotný prístroj a po zmrznutí môžete hneď začať maškrtiť.

Ak si chcete samotnú zmes pripraviť podľa svojich predstáv, stačí ju napríklad namiešať zo samotného ovocia alebo pridať jogurt či smotanu. Výslednú zmes potom len nalejete do 8-dielnej formy na nanuky a vložíte do mrazničky. Nanuky zmrznú za chvíľu a deti nemusia na nich dlho čakať.

Domácu zmrzlinu môžete nechať zmrznúť aj v plastovej nádobe s viečkom a potom ju servírovať v dokonalých zmrzlinových pohárikoch.

Zábava na každú záhradu, lúku alebo terasu

Ak máte na záhrade k dispozícii rovný povrch, užijete si s deťmi skvelú zábavu v podobe žabích kolkov. Podobne tvorený je tiež mini bowling Lienky.

Veľmi obľúbené sú hádzacie hry. Hádzacia hra s krúžkami zabaví celú rodinu, od najmenších po tých najväčších.

K záhradným slávnostiam patrí aj slávnostné osvetlenie. Čo hovoríte na tieto krásne lampióny?

Môže sa stať, že v tento deň nebude tak pekné počasie, aby ste ho mohli s deťmi tráviť vonku. Je to nepríjemná prekážka, ale dá sa ľahko prekonať. Pre tieto príležitosti sme pre deti vybrali tie najobľúbenejšie stolné hry:

Nech už bude slnečné alebo zamračené počasie, určite pre vás bude tento deň radostný a plný zážitkov, pretože si ho môžete užiť so svojimi najmilšími.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.