Vysvedčenie v histórii

Vysvedčenie v histórii

História vysvedčenia je pomerne mladá. Až pred 233 rokmi, 6. decembra 1774, vošiel na pokyn cisárovnej Márie Terézie v platnosť Všeobecný školský poriadok. Tým bol položený základ modernému vzdelávaniu, ktorý je všeobecne vnímaný ako zavedenie povinnej školskej dochádzky.

Vysvedčenie však žiaci nedostávali každý polrok, ako je to dnes, ale až na konci celej školskej dochádzky vo veku 14 rokov.

Na prelome 19. a 20. storočia sa dokonca rozdávali tri rôzne typy vysvedčení. Žiak, ktorý dosiahol potrebného veku a dostatočných znalostí z náboženstva, jazyka a počtov, získal prepúšťacie vysvedčenie. Ak mu požadované vedomosti chýbali a jeho zlepšenie sa nejavilo reálne, dostal vysvedčenie na odchodné. Žiaci, ktorí prechádzali zo všeobecnej školy na strednú potom dostali frekventačné vysvedčenie.

Po celú dobu školskej dochádzky boli rodičia informovaní o priebehu štúdia školskými oznámeniami, v ktorých boli ich deti hodnotené kantorom. Počas školského roka dostali 4 také oznámenia, ktoré museli podpísať.

V roku 1805 bolo vydané Politické zriadenie školské, tzv. Schulkodex, ktorý stanovil, ako má v triviálnych školách vyzerať klasifikačná stupnica. Prospech žiaka hodnotil učiteľ ako veľmi dobrý, dobrý, priemerný alebo slabý. Dochádzka bola potom hodnotená ako veľmi pilná, pilná alebo zriedkavá. Chovanie žiaka sa hodnotilo ako veľmi dobré, dobré, priemerné a školskému poriadku neprimerané.

Vysvedčenie dnešnej doby

Dnes sa vysvedčenie vydáva žiakom základných a stredných škôl dvakrát do roka – spravidla posledný pracovný deň v januári polročné vysvedčenie (alebo tiež len výpis z vysvedčenia) a potom posledný júnový deň.

S deťmi komunikujte a zachovajte chladnú hlavu

Vysvedčenie je dokument tradične spojený s emóciami detí aj rodičov. Aby sme predišli zbytočne vypätým chvíľam, majú psychológovia jednu zásadnú radu – čo najviac s deťmi komunikovať. Pre rodičov je dôležité, aby vedeli, čo sa v škole deje a v deň zúčtovania neboli prekvapení. Psychológovia  taktiež upozorňujú na to, aby rodičia nekládli na deti príliš vysoké nároky. Nielenže, to nemá zmysel, ale veľakrát práve nezmyselné požiadavky rodičov deti zbytočne stresujú a vedú k strachu.

Veľmi zlé sú vety typu „So zlým vysvedčením sa domov nevracaj!“ Tie sa môžu v detskej hlave uložiť s tým, že ak bude mať zlé známky, nebudú ho mať doma radi.

Darček za vysvedčenie

Za dobré vysvedčenie sú deti doma oceňované nejakým hmotným alebo peňažným darčekom. Najodporúčanejšie sú zážitkové darčeky, ale ak sa rozhodnete pre hotovosť alebo nejakú drobnosť, máme pre vás niekoľko tipov.

Všeobecne medzi obľúbené darčeky patrí puzzle. V našom e-shope na vás čaká úchvatné panoramatické puzzle Benátok. Poriadok v triedení a prehľad o jednotlivých dielikoch vám prinesie 6 praktických priehradiek v tvare puzzle. Pre naozaj veľké skladačky je vhodná puzzle podložka, ktorá rozrobenú prácu bezpečne uchová.

Hry sú medzi deťmi odjakživa obľúbené. Ak sa k nim pridajú súrodenci, rodičia alebo babička s dedom, je tu zábava na celé hodiny. Odpočinkovou hrou sú skákajúce žaby, ktoré vyskočia vždy, keď ich stlačíte prstom.

Kto dohodí najlepšie a dosiahne najvyšší počet bodov? Hádzacia hra s krúžkami je istota zábavy pre celú rodinu.

Tak jednoduchá, a tak návyková. Reč je o hre s pukmi a pružnej gume. Pri nej strávite nie jednu napínavú chvíľku.

Kto by nepoznal pexeso? Drevenú verziu, ktorá niečo vydrží si určite obľúbite.

Pre malých maliarov máme úžasnú sadu 48 kusov pasteliek. Toľko výkresov sa len tak neuvidí.

Pri písaní a kreslení ešte chvíľku zostaneme. Guľôčkové perá v tvare kvetín a pero v podobe zajaca ohromí každého. Na každom písacom stole zaujmú.

Tí, ktorí si radi hrajú na svojom inteligentnom telefónu alebo tablete uvítajú pero na dotykové obrazovky.

Drobná finančná hotovosť?

Rozhodli ste školáka obdarovať menšou sumou peňazí alebo drobnosťou? Aj taký darček si zaslúži nápaditý obal:

Ak máte doma šetrilka, rozhodne mu urobíte radosť pokladničkou, ktorá peniaze sama spočíta a celkovú ušetrenú čiastku zobrazí na displeji.

Sladkosti k vysvedčeniu patria tiež

Vysvedčenie je spájané tiež so sladkosťami. Ak nemáte práve namierené do cukrárne, môžete pripraviť školákom niečo na zub aj doma.

Ak sa rozhodnete servírovať domáci zmrzlinový pohár, každého školáka poteší vtipný pohárik v tvare zmrzlinového kornúta.

Rozhodli ste sa upiecť niečo dobré? V takom prípade sa vám budú hodiť formičky na muffiny alebo cupcakes v slávnostnom prevedení. Poteší tiež lahodná bábovka z nepriľnavej formy alebo mini muffiny rôznych tvarov zo silikónovej formy.

Nech už oslávite vysvedčenie akokoľvek, prajeme vám, aby ste si oslavu so svojimi školákmi náležite užili.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.