Dušičky – jesenný sviatok, na ktorý nezabúdame

<strong>Dušičky – jesenný sviatok, na ktorý nezabúdame</strong>

Pamiatka zosnulých, sviatok ľudovo nazvaný Dušičky, pripadá na 2. november a je významným kresťanským sviatkom. Je venovaný spomienke na blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Tento sviatok súvisí s oslavou sviatku Všetkých svätých, ktorý sa v kresťanskom svete slávi o deň skôr a so sviatkom Dušičiek tvoria jeden celok. Spája tak svet živých a mŕtvych.

Podoba pôvodnej tradície súvisí s katolíckou vierou v očistec, kam odchádzajú duše zomrelých, aby sa tu očistili od menších hriechov. Práve v deň Dušičiek tak mohli byť tresty mŕtvych zmiernené modlitbami alebo rôznymi milosrdnými skutkami.

Zvyky a tradície

V ľudovom prostredí nadobúdali tieto postupy najrôznejšie podoby. Verilo sa, že v tento deň duše vystupujú zo záhrobia, aby si uľavili od svojich útrap a tiež, aby navštívili svojich pozostalých. Viaceré zachované správy uvádzajú, že rozšíreným zvykom bolo napríklad sypanie múky do ohňa, čo malo dušiam uľaviť. Medzi ďalšie známe zvyky patrilo plnenie lampy maslom. Tá sa postavila k ohnisku alebo na okno, aby si duše mŕtvych mohli namazať svoje rany spôsobené očistcom. V ten deň sa nesmelo ani zametať, aby sa duše nevyplašili. Keď pršalo v deň Dušičiek, verilo sa, že mŕtvi oplakávajú svoje hriechy a pískanie v kachliach znamenalo, že duše plaču.

Dobročinnosť vo forme almužny chudobným a trpiacim bola veľmi rozšírená. Verilo sa, že majú oveľa bližšie k svetu mŕtvych, a preto môžu sprostredkovať kontakt medzi oboma svetmi. Členovia rodiny sa vždy stretávali pri spoločnom stole a spomínali na svojich zosnulých modlitbou. Zvyšky večere sa potom ponechali dušiam zosnulých.

Ako sa Sviatok zosnulých menil v priebehu času?

Podobných zvykov by sme našli mnoho, ale tým najdôležitejším, ktorý dodržiavame aj v súčasnosti je práve spomienka na zosnulých. Zásadnou premenou je zdobenie hrobov. Je to totiž pomerne mladý zvyk. Kedysi sa ľudia chodili k hrobom zosnulých modliť a na niektorých, tu a tam, rozsvietili svietniky. Okolo polovice 19. storočia začali ľudia hroby stále viac zdobiť kvetinami a vencami. V tej dobe sa podoba Dušičiek už veľmi neodlišovala od Dušičiek, ako ich poznáme dnes.

Týmto sviatkom však neoslavujeme smrť, ale ctíme mŕtvych, na ktorých s láskou a nehou spomíname.

Spomínanie spájame s návštevou hrobov, ktoré svojim zosnulým zdobíme, zapaľujeme sviečky a rozjímame pri tom.

Tipy na výzdobu hrobov pre našich blízkych

Z obľúbených dekorácií na hrob sme pre vás vybrali napríklad decentnú dekoráciu Ruža, ktorá vďaka materiálu vydrží nepriazeň počasia. Z kvetinovej výzdoby do kvetináčov vyberáme odolnú a obľúbenú kvetinovú výplň s cezmínou, pútavú jesennú vresovú výplň a tri jesenné kytice do kvetináčov, z ktorých žiadna nepotrebuje údržbu a prečkajú každé počasie.  Z voľne ležiacich kvetinových dekorácií sa na hroboch skvostne vyníma elegantná kytica ruží a gerber, ktorá vydrží dážď i mráz.

Pretože je sviatok Dušičiek už len krôčikom k Adventu, veľmi vhodné sú aj kytice s poinsettiou alebo vianočnou hviezdou. Kytica biela poinsettia s tmavočervenými ružami a kytica červenej poinsettie sú vo vázach, ktoré jednoducho zapichnete do zeme.  Obe odolávajú ľahko dažďu, vetru aj mrazu.

Nemali by sme zabúdať ani na zapálenie sviečok. Určite ste niekedy vo vetre zápasili so stále zhasínajúcim plameňom. Aj napriek tomu, že sa vám nakoniec sviečku podarilo zapáliť, horela len určitú dobu. Aby vietor skôr alebo neskôr nesfúkol plápolajúci plamienok a sviečka dlho svietila, ponúkame vám LED sviečku alebo LED sviečku so zápichom. Obidve sviečky majú dlhú dobu svietenia a po občasnej výmene batérií vám budú slúžiť aj naďalej. Obvykle dávame na hrob červené svietniky so sviečkami, ale naozaj nádherne do dušičkovej výzdoby zapadá aj LED sviečka na hrob, ktorá vykúzli príjemné teplé svetlo. LED sviečky alebo obyčajné sviečky môžeme vložiť do dômyselne spracovaného svietnika v tvare srdca s ozdobou ruže. Teraz, keď máte hroby svojich blízkych decentne a s láskou vyzdobené, môžete v pokoji rozjímať a s nehou spomínať.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.