Zahrády pomaly ožívajú

Zahrády pomaly ožívajú

Po miernej zime nastupuje jar rýchlejšie, a tak je nutné sa poponáhľať aj so záhradnými prácami. Stromy a konáre nasadzujú púčiky skôr, takže ak ich potrebujeme prerezať, je na to tá najlepšia doba. Rovnako tak je potreba sa postarať o trávniky, cestičky a terasy. Našla som niekoľko skvelých pomocníkov, s ktorými Vám záhradné práce pôjdu nielen pohodlnejšie a ľahšie, ale aj ich výsledok bude skvelý. Užite si príjemné jarné víkendy a nezabudnite si po dobre vykonanej práci urobiť táborák a opiecť si špekačky!

A pretože s upratovaním sa má začínať zhora, ako prvé sa väčšinou vrháme na prierez stromov, prípadne tvarovanie kríkov. Určite máte svoje obľúbené nástroje, ale dôležité tiež je, aby boli dostatočne nabrúsené a tým pádom sa Vám s nimi dobre a efektívne pracovalo. Ja som si obstarala úplne úžasný brúsik, vďaka ktorému budú nožnice a nože dokonale ostré. Má špeciálne volfrámové čepele a ergonomickú rukoväť.

Ak budete prerezávať vyššie stromy, nemusíte vždycky liezť na rebrík. Človek je predsa len stabilnejší na zemi a pre vyššie stromy, kríky či živé ploty Vám tak môžu skvele poslúžiť teleskopické záhradné nožnice. S nimi hravo dosiahnete aj na ťažko prístupné miesta.

Keď máme hotové dreviny, prichádza na rad trávnik. Ako prvé je potrebné ho poriadne prehrabať od zvyšku vlaňajšieho lístia. Práve v zhrabovaní lístia a záhradných zvyškov sú neoceniteľné pružné hrable, ktoré možno použiť tiež na dlažbe. Ich dlhé hroty sú obzvlášť flexibilné a tvárne. Hrable sú vhodné na každú násadu.

Ďalším mojím tipom sú variabilné teleskopické hrable, ktoré budú vždy tak dlhé a široké, ako práve potrebujete.

Trávnik nám často prerastá tam, kam nechceme, na chodníčky, dlažbu apod. Týmto otočným orezávačom zarovnáte okraje trávnika naozaj ľahko, a navyše veľmi precízne. A aby ste sa nemuseli veľmi ohýbať, môžete si nastaviť dĺžku teleskopickej rukoväti presne podľa svojej výšky.

Senzačnou vychytávkou pre úpravu záhradných cestičiek, predovšetkým tých z dlaždíc, je škrabka na škáry, ktorú tvorí hák s ostrými uhlovými čepeľami. Zachytí burinu priamo pri koreňoch a Vy sa budete môcť tešiť z dlhodobo čistých škár.

A na záver jarného záhradného upratovania je potreba očistiť všetky plochy od nánosov špiny, prachu, machu, hliny apod. Mne sa veľmi osvedčil záhradný zmeták so 14 vodnými dýzami. Jednoducho ho pripojíte na záhradnú hadicu a všetky vonkajšie povrchy budú dokonale čisté. Zmeták vyčistí i škáry, žľaby, a dokonca aj steny domu. Má páčku pre ovládanie množstva vody a nehrdzavejúcu hliníkovú násadu s pohodlnou rukoväťou.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.