Čo potrebuje záhrada v októbri

Čo potrebuje záhrada v októbri

Aj keď je stále ešte čo zbierať, na záhrade už pomaly a isto začína príprava na ďalšiu sezónu. Ak radi pracujete vonku, potom si práve v októbri môžete užiť veľa krásnych preslnených dní, hoc s chladnejšími ránami a večermi. Nezabudnite, že okrem samotnej záhradky, určitú starostlivosť a očistu vyžaduje aj pracovné náradie a rôzni pomocníci ako napríklad debničky a kvetináče. V októbri je tiež čas na výsadbu nových ovocných aj okrasných stromov a kríkov, trvaliek a cibuľovín. 

Októbrová záhrada potrebuje veľké množstvo práce a starostlivosti, takže si nasaďte ochranné rukavice a ideme na to. Začať môžeme vyčistením záhonov, debničiek a kvetináčov po letničkách. Potom ostriháme trvalky a chúlostivejšie druhy prikryjeme buď prihrnutou zeminou alebo čečinou. Záhony po pozbieranej zelenine musíme dobre skryť a pokojne ich môžeme aj pohnojiť, ideálne prírodným hnojivom a popolom z dreva.

Aby sme sa mohli po záhrade rýchlo a účelne pohybovať a nemuseli sme stále odbehovať pre nejaké náradie, bude sa nám výborne hodiť záhradná taška. Zmestí sa do nej veľa pomocníkov a všetky ich budete mať prehľadne uložené a stále poruke. Taška má osem priehradiek na náradie, postrekovače apod.

Už teraz môžete zasadiť mrkvu alebo ďalšie druhy koreňovej zeleniny. Semienka v zemi bez problémov vydržia celú zimu a v jari v správnu dobu vypučia. Pokojne vysaďte aj cibuľoviny ako sú tulipány alebo cesnakk. Bude to práve tak akurát, aby stihli zakoreniť ešte pred prvými mrázikmi. Naopak zo zeme vyberte cibuľky georgín, ktoré sú pomerne chúlostivé. Nechajte ich oschnúť, zabaľte do papiera a uložte do pivnice.

Ak ste na záhradke „letnili“ izbové kvetiny, než ich uložíte späť do bytov a zimných záhrad, ostrihajte im výhonky. Ak vaše muškáty ešte kvitnú, zbavte ich pred uložením k prezimovaniu dovnútra všetkých kvetov a zastrihnite ich.

Trávnik pred zazimovaním dobre pohrabte. Vyskúšajte to ľahučkými hrabľami s flexibilnými hrotmi, ktoré môžete použiť tiež na dlažbe. Hrabanie lístia je veľmi dôležité, pretože ak by sme ho na trávniku ponechali, začne tlieť a pod vrstvou zhnitého lístia sa potom tvoria plesne.

Hrabanie lístia je zvyčajne tradičnou októbrovou kratochvíľou, my s ním vždy začíname ihneď po príchode na chalupu a pri odchode potom môžeme začať nanovo. Veľmi sa nám osvedčila robustná záhradná taška, do ktorej možno naskladať obrovské množstvo lístia, pokosenej trávy, buriny, konárov a podobne. Je dokonale priestorovo úsporná, po vysypaní ju stačí len zložiť.

Pri zazimovávaní záhrady nesmieme zabudnúť ani na nábytok. Nie vždy je možnosť ho uložiť niekam dovnútra, špeciálne pri záhradkách s malými domčekmi nie je priestor nazvyš. Všetko vyrieši kryt na záhradný stôl a stoličky. Je z kvalitného nepriepustného materiálu odolného proti roztrhnutiu a vplyvom počasia. Váš záhradný nábytok zostane čistý a suchý a vy si ušetríte nielen mnoho času a čistiacich prostriedkov pri jeho umývaní, ale tiež predĺžite jeho životnosť.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.