Význam adventu a vhodná výzdoba

Význam adventu a vhodná výzdoba

Advent je príjemné obdobie pred Vianocami, ktoré si všetci užívajú. Možno to tiež cítite rovnako ako ja, že tešenie sa na vianočné sviatky je vlastne na nich to najkrajšie. Nostalgické štyri týždne pred nimi mnoho z nás berie ako čas radostných príprav, pečenia cukroviniek, stretávania s rodinou a priateľmi. Poďme si ale pripomenúť, čo presne advent znamená a aké ľudové aj moderné tradície symbolizuje.

Význam adventu môže byť pre každého z nás rôzny. Záleží na výchove, viere a veľa ďalších aspektoch. Ale či už pre Vás tento čas znamená uvoľnenie, zastavenie sa a rozjímanie, či dobu radostného očakávania príchodu Spasiteľa, určite sa všetci zhodneme na tom, že je to jedno z najkrajších období roka.

V našej, západnej tradícii, je advent vnímaný ako čas upokojenia a odpočinku. Vychádza to zo spôsobu života našich predkov, kedy jar, leto a jeseň predstavovali obdobie intenzívnej práce vonku, na poliach, sadoch a záhradách a v zime potom nastal čas pre rôzne domáce činnosti ako napríklad pradenie, tkanie, šitie, šklbanie peria apod. Dnes je samozrejmosťou aj zdobenie príbytkovvetvami ihličnanova rôznymi ďalšími dekoráciami.

Adventom nazývame čas, ktorý je vymedzený štyrmi adventnými nedeľami. Posledný z nich predchádza prvý sviatok vianočný (25. decembra). Takže prvá adventná nedeľa, ktorou celé toto obdobie začína, sa pohybuje v týždni od 27. novembra do 3. decembra. A štvrtá adventná nedeľa tak môže kľudne výjsť na Štedrý deň, 24. decembra, ako sa tiež nedávno stalo. veniec

Asi najtradičnejším symbolom adventu je adventný veniec. Tento veniec sa líši svojim vzhľadom, počtom a farbou sviečok ako v rôznych zemiach, tak v rôznych náboženstvách. Najčastejšou formou je však veniec so štyrmi sviečkami, ktoré majú väčšinou rovnakú farbu, aj keď to nie je z hľadiska tradície úplne správne.

Obvyklými farbami sviečok podľa liturgie sú totiž tri fialové (prípadne modré) a jedna ružová. Fialová (alebo modrá) farba symbolizuje pokánie, stíšenie a čakanie. Ružová potom reprezentuje radosť z blížiaceho sa konca pôstu a tešenie sa na oslavy. A ako sa jednotlivým sviečkam hovorí a v akom poradí sa zapaľujú?

Ako prvú rozsvecujeme fialovú sviečku, ktorej sa hovorí sviečka prorokov a pripomína tých, ktorí predpovedali narodenie Ježiša Krista. Pri druhom advente rozsvecujeme tiež fialovú sviečku, nazývanú betlehemská. Ta má krásnu symboliku, pretože predstavuje lásku. Tretia na radu prichádza ružová sviečka zvaná pastierská alebo tiež Gaudetes z latinského slova radovať sa. Reprezentuje radosť z konca pôstného obdobia. Ako poslednú zapaľujeme tretiu fialovú sviečku, ktorej sa hovorí anjelská a symbolizuje mier a pokoj.

Tradícia rozsvecovania sviečok na adventnom venci pochádza zo židovského sviatku svetiel – Chanuky. Typický svietnik zvaný menora má sedem ramien, avšak chanuková menora nazývaná chanukija má ramien deväť. Osem svetiel sa zapaľuje postupne od prostredného, ktoré slúži práve k rozsvecovaniu ostatných.

Máte už na tohtoročný adventný čas všetko pripravené? A dávate prednosť živému vencu alebo radšej tým, ktoré vydržia niekoľko rokov?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.