Zdravie na tanieri

Zdravie na tanieri

Tento rok sme tu síce už nejaké recepty na šaláty mali, ale ja si hovorím, že zeleniny nie je nikdy dosť, zvlášť v našich končinách. Slovenská strava má, čo sa týka zdravia, určite čo doháňať. Naša kuchyňa sa tej oficiálnej najzdravšej – stredomorskej – bohužiaľ ani nepribližuje. Máme skrátka radi tučné mäso, smotanové omáčky a knedle. Keď kurča, tak na paprike alebo grilované, a ani zdravý králik hutnej smotane neunikne. Dajme si teda šalát miesto večere aspoň každý druhý deň, čo poviete?

JARNÝ ŠALÁT S DIJÓNSKOU ZÁLIEVKOU

Keď sa povie šalát, mnoho z nás si predstaví ten klasický, zelený, hlávkový. Preto som vybrala recept práve z neho. Pripravte si rovno dva, pretože tento šalát je vážne skvelý. Budete potrebovať dva zväzky reďkoviek, teda asi dvadsať kusov, jeden kaleráb, jednu väčšiu mrkvu, niekoľko jarných cibuliek a cesnak, ideálne medvedí, ak ho nezoženiete, potom samozrejme stačí klasický, asi dva väčšie strúčiky. Na zálievku budete potrebovať dve lyžice dijónskej horčice, štipku soli, štipku cukru, šťavu z čerstvého citróna a olivový olej.

Šalát dobre umyjeme, odstredíme z neho vodu a natrháme ho na malé kúsky. Pridáme umyté a na kolieska nakrájané reďkovky, nasekanú jarnú cibuľku a rovnako upravený medvedí cesnak. Mrkvu a kaleráb nastrúhame na rezance. Všetky pripravené suroviny zmiešame a dochutíme zálievkou. Po zmiešaní so zálievkou šalát ihneď podávame. Pokiaľ ho nebudeme hneď konzumovať, ale pripravujeme ho napríklad na grilovanie, potom zálievku necháme do poslednej chvíle zvlášť. Inak by šalát zvädol a zmäkol.

NÁŠ TIP: Vyskúšajte multifunkčného pomocníka, v ktorom môžete zeleninu umyť, nechať odkvapkať aj nakrájať. Na medvedí cesnak a iné zelené bylinky môžete zase použiť praktický mlynček.

PRAVÝ GRÉCKY ŠALÁT SO SYROM FETA Mlýnek

Pokiaľ chcete vyskúšať zdravú stredomorskú kuchyňu, potom najjednoduchším spôsobom je grécky šalát. Pripravte si asi pol kila zrelých paradajok, podľa veľkosti jednu až dve uhorky, tri až štyri rôzne farebné papriky, jednu až dve červené cibule, hrsť čiernych a hrsť zelených olív, asi štvrť kila syra feta (ak si skutočne chcete dopriať autentický zážitok, nenahradzujte ho žiadnym iným syrom, použite vždy originál fetu) a asi deci kvalitného olivového oleja, najlepšie panenského, lisovaného za studena.

Všetku zeleninu umyjeme a nakrájame na kúsky, cibuľu na kolieska alebo polmesiačiky. Všetko zmiešame v mise s olivovým olejom, pridáme olivy a syr, ktorý možno buď nakrájať na kocky alebo nadrobiť rukami. K dochuteniu môžeme použiť červený vínny ocot.

NÁŠ TIP: Šalát je výborný aj samotný ako ľahká večera, s opečenou bagetkou či toastom. Výborne chutí s bielym gréckym vínom Retsina.

Prezraďte nám do komentára, koľkokrát týždenne večeriate šalát?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.