Jarné upratovanie alebo s chuťou do toho

Jarné upratovanie alebo s chuťou do toho

Aj pre túto nie príliš obľúbenú činnosť mám pre Vás pár dobrých rád a tipov. Prvý a zásadný je: vrhnite sa do toho, pokiaľ možno s elánom a chuťou. Viete, čo napríklad funguje u mňa? Vždy si skúsim predstaviť, ako mi bude večer v krásne upratanom a voňavom byte so šálkou kávy. A čo Vám ešte uľahčí jarné upratovanie? Keď si uvedomíte, že s upratovaním je to rovnaké, ako so všetkým ostatným. Že aj tu je dobré urobiť si plán a postupovať podľa neho. Tak budete mať naozaj všetko efektívne a rýchlo hotové.

Veľké upratovanie súvisí odjakživa s jarou a Veľkou nocou. Po zime, kedy sme najviac zalezený doma a snažíme sa nejako vynahradiť si nedostatok slnečného svitu a tepla, začíname sa na jar opäť viac otvárať svetu. Lenže našu radosť často zabrzdí pohľad práve cez špinavé okná. Iste to tiež poznáte, hneď ako sa do nich oprie ostré jarné slnko, zrazu je vidieť všetko. Nielen samotné matné okná, ale aj rôzne pavučiny, prach a nečistoty, ktoré za zimného šera tak nebolo vidieť.

Ako budeme postupovať pri veľkom jarnom upratovaní? Najprv je dobré stanoviť si poradie miestností a činností, ako ich budeme upratovať. Logicky začíname od “najčistejších” miestností a priestormi ako je napríklad spálňa a končíme kúpeľňou a toaletou. Je to logické, pretože v kúpeľni budeme počas upratovania umývať rôzne veci a do toalety zase vylievať špinavú vodu. Jelenice

Ďalej je veľmi dôležité, pripraviť si všetkých možných šikovných a praktických pomocníkov, aby sme sa čo najmenej nadreli. Kvalitné upratovacie prostriedky sú samozrejmosťou. Určite nebude na škodu, keď použijete tie, ktoré neškodia nielen životnému prostrediu, ale ani vašim rukám a dýchacím cestám. V poslednej dobe je trendom používanie ekologických prípravkov a keď sa zapojíte, pomôžete nielen prírode a budúcnosti, ale aj sebe.

Každá správna gazdinka tiež vie, že sa začína od stropu a postupuje sa smerom k podlahe. Preto začnite v každej miestnosti najprv pri strope a prachovkou vyzametajte všetky kúty. Budete sa diviť, čo sa na ňu nachytá, pretože dlhé a tenké prachové nite nie sú často okom ani postrehnuteľné.

Ďalším krokom je umývanie okien. Iste máte všetci už nejaký svoj postup. Najprv zrejme pekne namokro, handrou namočenou v teplej vode so špeciálnym prípravkom a potom pekne vyleštiť novinami alebo tzv. jelenicou. Čo to ale skúsiť trochu inak? Praktický čistič okien 2-v-1 Vám túto prácu veľmi uľahčí. A ak by ste chceli ušetriť aj vedro s vodou, potom tu máme ešte vychytanejšieho pomocníka, ktorým je špeciálny čistič okien 3-v-1!

Po umývaní okien sa vysáva a ako posledné sa umývajú podlahy. Možno máte niektorý z moderných mopov, ktorý sa často aj sám vyžmýka, stačí len trochu zatlačiť na košíček umiestnený na vedre. Ale možno ste, rovnako ako ja, milovníkom obyčajnej metly, ktorá sa mimochodom skvele hodí aj na ometanie stropu či rýchle zametanie omrviniek z podlahy. Potom Vám na ňu určite odporúčam úžasnýnávlek z mikrovlákna, ktorý je na suchý zips a upratuje sa s ním jedna radosť.

Skrytou zásobárňou prachu môžu byť okrem kobercov, závesov a záclon aj radiátory. Aj keď celú zimu kúrili, rovnako je v nich často veľa prachu. Pokiaľ máte klasické tzv. rebrové radiátory, potom na ne môžete použiť praktický čistič a ak máte radiátory ploché, bude sa vám hodiť šikovná flexibilná kefa.

Ako som už spomenula vyššie, ako posledná príde na rad toaleta. Aby jej upratovanie bol skutočne účinné, je nutné asi pol hodiny pred čistením naliať do misy, a predovšetkým potom za jej vnútorný okraj, prípravok na rozpustenie močového kameňa. So zmäknutou nečistotou si skvele poradí špeciálne zahnutá kefa na toalety.

S koľkými produktami si pri bežnom upratovaní vystačíte Vy? Dávate prednosť skôr univerzálnym pomocníkom alebo si radšej na každú činnosť zaobstaráte nejakú tú vychytávku? Tešíme sa na Vaše postrehy v komentároch.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.