Vitamínová bomba menom repa
Nastalo jesenné obdobie a znamená to jediné. Práve teraz je ideálny čas pre zber červenej repy. S príchodom prvých mrazíkov by totiž bolo už neskoro.
Červená repa pre svoju špecifickú zemitú chuť nepatrí medzi najobľúbenejší druh zeleniny. Je ale dôležité si uvedomiť, že pri správnom ochutení a vhodnej úprave môže byť naozaj vynikajúca. A čo viac, repa je veľmi zdravá.
Repa obsahuje veľa látok, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus. Nájdeme v nej predovšetkým vitamín B a C a karotén. Okrem toho je tiež bohatá na vlákninu, cukry, bielkoviny a betanín. Zabudnúť nesmieme ani na draslík, vápnik, železo, sodík a horčík. Vďaka všetkým týmto látkam repa posilňuje našu imunitu, pomáha pri trávení a zrýchľuje metabolizmus. Čo si z nej však uvariť, aby nám to naozaj chutilo? Máme pre Vás naše dva obľúbené recepty!
Polievka z červenej repy
- 4 červené repy strednej veľkosti
- 1 cibuľa
- 2 väčšie mrkvy
- 3 stonky zeleru
- 0,5 kg zemiakov
- 1 l kuracieho vývaru
- Tymian, rozmarín, petržlen
- 2 lyžičky olivového oleja
- 2 lyžice kyslej smotany
- Korenie a soľ
Repu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Zeler nakrájame na kolieska. V hrnci na oleji restujeme cibuľu, zeler a mrkvu, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridáme zemiaky, repu a zväzok byliniek (zviazaných špagátom) a zalejeme vývarom a 250 ml vody. Necháme prejsť varom, potom na miernom plameni pod pokrievkou asi hodinu varíme, aby repa zmäkla. Necháme trochu vychladnúť a vyberieme bylinky z polievky. Tyčovým mixérom rozmixujeme a ochutíme soľou a korením. Podávame ozdobené kyslou smotanou.
Rýchla nátierka z červenej repy
- 250 g pečenej červenej repy (môže byť aj varená)
- 3 strúčiky cesnaku
- 50 g posekaných vlašských orechov
- 50 g bieleho jogurtu
- 2 lyžice majonézy
- Korenie a soľ
Repu nastrúhame a zmiešame ju s orechmi, majonézou a jogurtom. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a dochutíme soľou a korením.
Stane sa červená repa Vaším obľúbeným jedlom? Alebo čím na jeseň doplňujete vitamíny Vy?