Vitamínová bomba menom repa

Vitamínová bomba menom repa

Nastalo jesenné obdobie a znamená to jediné. Práve teraz je ideálny čas pre zber červenej repy. S príchodom prvých mrazíkov by totiž bolo už neskoro.

Červená repa pre svoju špecifickú zemitú chuť nepatrí medzi najobľúbenejší druh zeleniny. Je ale dôležité si uvedomiť, že pri správnom ochutení a vhodnej úprave môže byť naozaj vynikajúca. A čo viac, repa je veľmi zdravá.

Repa obsahuje veľa látok, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus. Nájdeme v nej predovšetkým vitamín B a C a karotén. Okrem toho je tiež bohatá na vlákninu, cukry, bielkoviny a betanín. Zabudnúť nesmieme ani na draslík, vápnik, železo, sodík a horčík. Vďaka všetkým týmto látkam repa posilňuje našu imunitu, pomáha pri trávení a zrýchľuje metabolizmus. Čo si z nej však uvariť, aby nám to naozaj chutilo? Máme pre Vás naše dva obľúbené recepty!

Polievka z červenej repy

  • 4 červené repy strednej veľkosti
  •  1 cibuľa
  • 2 väčšie mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 0,5 kg zemiakov
  • 1 l kuracieho vývaru
  • Tymian, rozmarín, petržlen
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • Korenie a soľ Česnak

Repu a zemiaky ošúpeme a nakrájame na stredne veľké kúsky. Cibuľu nasekáme nadrobno, mrkvu ošúpeme a nastrúhame nahrubo. Zeler nakrájame na kolieska. V hrnci na oleji restujeme cibuľu, zeler a mrkvu, kým cibuľa nezmäkne. Potom pridáme zemiaky, repu a zväzok byliniek (zviazaných špagátom) a zalejeme vývarom a 250 ml vody. Necháme prejsť varom, potom na miernom plameni pod pokrievkou asi hodinu varíme, aby repa zmäkla. Necháme trochu vychladnúť a vyberieme bylinky z polievky. Tyčovým mixérom rozmixujeme a ochutíme soľou a korením. Podávame ozdobené kyslou smotanou.

Rýchla nátierka z červenej repy

  • 250 g pečenej červenej repy (môže byť aj varená)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 50 g posekaných vlašských orechov
  • 50 g bieleho jogurtu
  • 2 lyžice majonézy
  • Korenie a soľ

Repu nastrúhame a zmiešame ju s orechmi, majonézou a jogurtom. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku a dochutíme soľou a korením.

Stane sa červená repa Vaším obľúbeným jedlom? Alebo čím na jeseň doplňujete vitamíny Vy?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.