Zdravé smoothie nielen pre deti

Zdravé smoothie nielen pre deti

Hit posledných rokov – smoothie – nie je vlastne až taká novinka. Koktaily zo sezónneho ovocia tu boli odjakživa. Ale zmenilo sa zloženie smerom k zdravším potravinám. Zmrzlinu nahradil nízkotučný jogurt, cukor zase med, stévia či agávový sirup a na ozdobu sa miesto kopčeku šľahačky dávajú oriešky, chia semienka prípadne ovsené vločky. Smoothie môžete robiť samozrejme aj bez mliečnych výrobkov iba s vodou či ľadom. A pre milovníkov zeleniny sú tu aj špenátové, repné, uhorkové, paradajkové, mrkvové smoothie a ďalšie.

Asi najobľúbenejším druhom ovocím pre malých aj veľkých je banán. Banán tiež slúži ako najčastejšia základná surovina na výrobu ovocného smoothie. Recept je veľmi jednoduchý a môžete si ho ľubovoľne prispôsobiť podľa svojej nálady. Teda zmiešať jogurt s rôznymi druhmi mlieka – sójovým, mandľovým a pod. A tiež zladiť podľa chuti trstinovým cukrom, medom či rôznymi rastlinnými sladidlami.

Banánové smoothie

Na prípravu tohto veľmi obľúbeného druhu smoothie, ktoré vďaka svojej výdatnosti nahradí desiatu, si pripravte 2 banány, jeden biely jogurt, lyžicu medu a 4 kocky ľadu. Všetko postupne vložte do mixéra alebo špeciálneho smoothie mixéru a rozmixujte. Pre ešte väčšiu výdatnosť môžete jeden banán nahradiť vopred namočenými semienkami chia, ľanovými alebo sezamovými semienkami prípadne ďalšími, ktoré máte radi. Ozdobiť ich môžete opäť rôznymi semienkami či orieškami.

Smoothie z jabĺk a mrkvy Ježek na jednohubky

Zeleninové smoothie je často kombinované s nejakým druhom ovocia. Tu sa k mrkvám a uhorkám pridávajú pre lepšiu chuť ešte jablká. Na jednu dávku sviežeho nápoja si pripravte dve nakrájané mrkvy, polovicu šalátovej uhorky a jedno šťavnaté jablko. Na zriedenie niekoľko kociek ľadu a minerálnu vodu. Rozmixované suroviny môžete dochutiť napríklad škoricou alebo muškátovým orieškom.

Smoothie je báječným občerstvením aj na rôzne detské oslavy. Sviatky, narodeniny alebo Medzinárodný deň detí, to všetko sú príležitosti, kedy sa deti môžu stretávať a baviť. Pri príprave pochútok pamätajte na to, že dnešné deti mávajú často rôzne alergie. Ak im budete chcieť pripraviť ako občerstvenie zdravé smoothie, potom radšej vynechajte všetky oriešky a upozornite ich, v ktorých variantoch sú mliečne výrobky. Aj na laktózu je dnes mnoho detí alergických.

Na detské oslavy sa najlepšie hodí svieže ovocné smoothie z rôznych druhov ovocia. Najobľúbenejšie sú banán a jahody prípadne sezónne lesné ovocie – maliny a čučoriedky. Náš tip: pripravte niekoľko rôznych druhov teda ako mliečne, tak nemliečne a uvidíte, ako rýchlo budú tieto nápoje – desiaty miznúť.

Už ste o týchto ovocných nápojoch počuli alebo je to pre Vás naozaj novinka?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.