Privítajte jeseň jedlom z tekvice 3 x inak

Privítajte jeseň jedlom z tekvice 3 x inak

Tekvicová polievka, dezert a chutný nápoj? Využite úrodu zo záhrady na vynikajúce jedlá, ktoré si vás získajú nezameniteľnou chuťou.

Tekvicové pyré – základ každého receptu

Predtým ako sa vrhnete na varenie, pripravte si dostatočné množstvo tekvicového pyré – to je totiž základom všetkých troch receptov.

Ingrediencie:

  • Tekvica

Postup:

  1. Rúru zapnite na 180 °C a pripravte si mixér.
  2. Prekrojte tekvicu na polovicu a vyberte z nej jadierka.
  3. Vyložte tekvicu na plech a dajte piecť do rúry.
  4. Priebežne kontrolujte a keď je tekvica vo vnútri mäkká na vpich vidličkou, vyberte.
  5. Nechajte tekvicu vychladnúť a vyberte dužinu lyžicou.
  6. Dužinu dajte do mixéra a dobre rozmixujte.

Tekvicová roláda s vašou obľúbenou náplňou

Ingrediencie:

  • 90g polohrubej múky
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku
  • lyžička škorice
  • ½ lyžičky strúhaného zázvoru
  • 3 vajíčka
  • 200g kryštálového cukru
  • 85g tekvicového pyré

Postup:

  1. Zapnite rúru na 190 °C.
  2. V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a škoricu.
  3. V druhej miske mixérom zmiešajte vajíčka s kryštálovým cukrom, kým nevznikne jednotná vyšľahaná hmota.
  4. Následne do nej pridajte pyré a zázvor.
  5. Suché a tekuté suroviny spojte do jednotného cesta.
  6. Rozprestrite rovnomerne po celom plechu a dajte piecť na 12 – 15 minút.
  7. Keď je cesto upečené, vyberte ho z plechu a zrolujte do utierky alebo papiera na pečenie.
  8. Roládu naplňte svojím obľúbeným krémom.

Tekvicová polievka

Ingrediencie:

  • 600g pyré
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
  • Soľ
  • Korenie

Postup:

  1. Na panvici orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
  2. Následne prilejte vývar a nechajte prevariť.
  3. Keď sa celá polievka prevarí, pridajte pyré a poriadne rozmixujte.
  4. Nechajte prejsť varom a odstavte polievku.
  5. Pri podávaní môžete vrch polievky dozdobiť tekvicovými semienkami alebo kyslou smotanou.

Tekvicové latté ako zo známej kaviarne

Ingrediencie:

  • 2-4 lyžičky tekvicového pyré (podľa chuti)
  • 1 lyžička škorice
  • Nastrúhaný zázvor
  • Nastrúhaný muškátový oriešok
  • Nastrúhané klinčeky, príp. Celé (pred miešaním ich trochu rozdrvte)
  • Pohár mlieka
  • Cukor
  • Obľúbená káva
  • Šľahačka

Postup:

  1. Urobte si svoju obľúbenú kávu a nalejte ju do vysokého pohára.
  2. Všetky koreniny spolu zmiešajte podľa chuti.
  3. Dajte na sporák hriať mlieko a postupne doň vsypte koreniny a pyré.
  4. Poriadne premiešajte, aby sa mlieko a ingrediencie spojili, pridajte cukor a odstavte zo sporáka. Mlieko nesmiete variť!
  5. Mlieko prilejte cez jemné sitko do kávy.
  6. Dozdobte šľahačkou.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.