Privítajte jeseň jedlom z tekvice 3 x inak

Tekvicová polievka, dezert a chutný nápoj? Využite úrodu zo záhrady na vynikajúce jedlá, ktoré si vás získajú nezameniteľnou chuťou.
Tekvicové pyré – základ každého receptu
Predtým ako sa vrhnete na varenie, pripravte si dostatočné množstvo tekvicového pyré – to je totiž základom všetkých troch receptov.
Ingrediencie:
- Tekvica
Postup:
- Rúru zapnite na 180 °C a pripravte si mixér.
- Prekrojte tekvicu na polovicu a vyberte z nej jadierka.
- Vyložte tekvicu na plech a dajte piecť do rúry.
- Priebežne kontrolujte a keď je tekvica vo vnútri mäkká na vpich vidličkou, vyberte.
- Nechajte tekvicu vychladnúť a vyberte dužinu lyžicou.
- Dužinu dajte do mixéra a dobre rozmixujte.
Tekvicová roláda s vašou obľúbenou náplňou
Ingrediencie:
- 90g polohrubej múky
- ½ lyžičky kypriaceho prášku
- lyžička škorice
- ½ lyžičky strúhaného zázvoru
- 3 vajíčka
- 200g kryštálového cukru
- 85g tekvicového pyré
Postup:
- Zapnite rúru na 190 °C.
- V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a škoricu.
- V druhej miske mixérom zmiešajte vajíčka s kryštálovým cukrom, kým nevznikne jednotná vyšľahaná hmota.
- Následne do nej pridajte pyré a zázvor.
- Suché a tekuté suroviny spojte do jednotného cesta.
- Rozprestrite rovnomerne po celom plechu a dajte piecť na 12 – 15 minút.
- Keď je cesto upečené, vyberte ho z plechu a zrolujte do utierky alebo papiera na pečenie.
- Roládu naplňte svojím obľúbeným krémom.
Tekvicová polievka
Ingrediencie:
- 600g pyré
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 500ml vývaru (zeleninový alebo kurací)
- Soľ
- Korenie
Postup:
- Na panvici orestujte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Následne prilejte vývar a nechajte prevariť.
- Keď sa celá polievka prevarí, pridajte pyré a poriadne rozmixujte.
- Nechajte prejsť varom a odstavte polievku.
- Pri podávaní môžete vrch polievky dozdobiť tekvicovými semienkami alebo kyslou smotanou.
Tekvicové latté ako zo známej kaviarne
Ingrediencie:
- 2-4 lyžičky tekvicového pyré (podľa chuti)
- 1 lyžička škorice
- Nastrúhaný zázvor
- Nastrúhaný muškátový oriešok
- Nastrúhané klinčeky, príp. Celé (pred miešaním ich trochu rozdrvte)
- Pohár mlieka
- Cukor
- Obľúbená káva
- Šľahačka
Postup:
- Urobte si svoju obľúbenú kávu a nalejte ju do vysokého pohára.
- Všetky koreniny spolu zmiešajte podľa chuti.
- Dajte na sporák hriať mlieko a postupne doň vsypte koreniny a pyré.
- Poriadne premiešajte, aby sa mlieko a ingrediencie spojili, pridajte cukor a odstavte zo sporáka. Mlieko nesmiete variť!
- Mlieko prilejte cez jemné sitko do kávy.
- Dozdobte šľahačkou.