Tipy na rýchle a chutné piknikové občerstvenie
Vyskúšajte ovocné „špízy“, tyčinky s parmezánom a citrónovú bábovku s makom!
Farebné ovocné „špízy“
Ingrediencie:
jahody
kiwi
banán
kúsok ananásu
kúsok melónu
niekoľko špajlí
Postup:
- Jahody umyte a zbavte ich stopiek. Kiwi, banán a ananás ošúpte. Z melónu odkrojte šupku a vyberte z neho kôstky.
- Všetko ovocie nakrájajte na podobne veľké štvorce/kolieska tak, aby ste každý kus ovocia mohli pohodlne vložiť do úst.
- Na každú špajlu postupne napichnite na striedačku niekoľko kusov ovocia tak, aby ste kúskami ovocia zaplnili skoro celú dĺžku špajle.
Rýchle tyčinky z parmezánu
Ingrediencie:
Morská soľ
Roztlačený strúčik cesnaku
Olivový olej 125 ml
Lístkové cesto 200 g
Parmezán 80 g
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- V mise zmiešajte roztlačený cesnak, soľ a olivový olej.
- Lístkové cesto rozvaľkajte do obdĺžnika.
- Cesto potrite vzniknutou zmesou z misy a posypte parmezánom.
- Nožom cesto nakrájajte na približne 2 cm široké prúžky.
- Každý vzniknutý prúžok niekoľkokrát zatočte do tvaru špirály.
- Zatočené prúžky cesta položte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte približne 5 až 8 minút. Tyčinky sú hotové akonáhle sa nafúknu a budú zlatisté.
Citrónová bábovka s makom
Ingrediencie:
400 g hladké múky
200 g kryštálového cukru
250 ml mlieka
250 ml slnečnicového oleja
3 vajcia
2 citróny
1 prášok do pečiva
4 lyžice maku
hrubá múka na vysypanie formy
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Približne 5 minút v mise šľahajte vajcia s cukrom, až ich vyšľaháte do hustého krému.
- Z citrónu nastrúhajte kôru. Dajte ale pozor, nech nastrúhate iba žltú časť kôry – biela časť býva horká. Z citrónu vyžmýkajte šťavu.
- V ďalšej miske zmiešajte olej, mlieko, citrónovú šťavu a kôru. Vzniknutú zmes zlejte do misy s vyšľahaným krémom a ľahko premiešajte.
- Do zmesi prisypte múku, prášok do pečiva a mak a opäť ľahko premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- Cesto nalejte do olejom vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy na bábovku. Formu vložte do predhriatej rúry.
- Pečte približne 50 minút.