Mokrý máj, v stodole raj

Mokrý máj, v stodole raj

Máj nás počastoval niekoľkými veľmi chladnými dňami v tradičnom období tzv. ľadových mužov. Ale po ich odchode sa opäť urobilo krásne, a dokonca aj zapršalo, čo bolo skutočne mimoriadne potrebné. Teraz už môžeme bez obáv zasadiť i teplomilné rastliny, kvetiny, zeleninu apod. Dnes som pre Vás vybrala šikovných a praktických pomocníkov pre sadenie, rast a starostlivosť ako napr. zavlažovania a ďalšie nevyhnutné záhradné činnosti. Čoskoro si už budeme užívať nádherne rozkvitnuté záhradky a s uspokojením relaxovať.

Už ste vyskúšali osivové pásy so semenami kvetín? Je to skutočne úžasná vec. Jednoducho ich rozložíte na záhon, do nádoby alebo balkónového hrantíka, zľahka zakryjete zeminou a udržujete ich stále vlhké. Počas krátkej doby vyrastie zo špeciálnej textílie záplava kvetín v rozmanitých farbách. Ušetrite si prácu a nechajte sa prekvapiť nádherným kobercom kvetov na celé leto!

Ak ste milovníci skôr praktickej záhrady plnej zdravej zeleniny, potom sa Vám bude báječne hodiť táto flexibilná podpera. Úplne ideálna je na všetky popínavé rastliny a zeleninu, predovšetkým potom na paradajky. Šesťdielna súprava obsahuje dve tyčky a tri krúžky a nielen, že rastlinky kvalitne podoprie, ale zároveň im určí smer rastu.

Keď máte zasadené, prichádza na rad ďalšia dôležitá činnosť – zalievanie. Na väčšie záhony či menšie políčka Vám odporúčam špeciálny zavlažovací systém s tromi zavlažovačmi a dvoma viac než trojmetrovými hadicami. Vďaka premyslenej konštrukcii budú tieto prvky zalievať Vaše rastliny do piatich rôznych smerov. Stačí pripnúť hadicu a hneď uvidíte päť krásnych vodostrekov.

Aby ste mali svoju hadicu dobre uloženú a neležala napr. vo vlhkej tráve, našla som pre Vás dva skvelé držiaky, ktoré udržia Vašu hadicu vždy pripravenú a bez neustále zamotaných slučiek a uzlov. Prvý držiak je určený jak pre zavesenie, tak pre prepravu hadice, je odolný voči počasiu a vhodný pre všetky šírky a veľkosti.

Druhý typ držiaka je vhodnejší skôr pre dlhšie hadice, ktoré na ňom budú úhľadne zrolované, dobre chránené, a predovšetkým Vám táto forma uloženia ušetrí veľké množstvo miesta.

Ďalším šikovným pomocníkom pre zalievanie a zavlažovanie sú špeciálne hroty. Plastových fliaš má doma každý určite dosť. Tieto hroty jednoducho nasuniete na fľaše a ony potom budú v dobe Vašej neprítomnosti dávkovať vodu Vašim kvetinám či zelenine. 

Mojím posledným, špeciálnym tipom je pestovateľská súprava so šantou. Šanta má tiež často prídomok „mačacia“ alebo sa jej rovno hovorí mačacia mäta. Ak máte mačku a niekedy sa už so šantou stretla, potom bola jej reakcia nepochybne veľmi búrlivá. Mačky sú z tejto rastliny úplne „mimo“ 😊 Navyše, tam, kde rastie šanta, sa motýle cítia ako doma a komáre sa naopak dávajú na útek. Táto trvalka je nenáročná na pestovanie a kvitne veľmi dlho v jasne fialových a ružových tónoch.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.