Hurá, osadzujeme balkóny

Hurá, osadzujeme balkóny

Veľká noc nám konečne priniesla pekné slnečné počasie, ktoré nás vylákalo von. Svoje záhrady a záhradky sme vzali doslova útokom a snažili sme sa dohnať všetko, čo sa dalo. Upratovalo sa, umývalo, čistilo, rylo, hrabalo, vsádzalo, prestrihávalo, a dokonca i natieralo či stavalo. A v ďalšej vlne činorodosti prichádzajú na rad balkóny, ktoré sa môžu robiť aj keď sa, ako práve teraz, trochu ochladilo. Ja plánujem skultúrniť svoj balkón tento víkend a už sa na to veľmi teším. Obstarala som si pár nových vychytávok.

Prvú vec, ktorú som si tento rok na balkón kúpila, sú nové hrantíky. Tie staré, plastové, boli už celkom poškrabané a niektoré boli aj prasknuté, takže sa v nich nedržala voda, a to bol v minulom horúcom lete dosť veľký problém. Tiež tento rok nás podľa predpovedí čakajú veľké parná a leto, ktoré so svojimi parametrami bude blížiť tomu stredomorskému. Preto som sa rozhodla, že sa na neho radšej riadne pripravím.

Moje nové hrantíky sú síce tiež plastové, ale nie sú tenké a obyčajné. Robustný tvar, ktorý navyše vydarene imituje drevo, mňa okúzlil na prvý pohľad. Dodá môjmu balkónu obľúbený rustikálny vzhľad a rozhodne prospeje i mojím kvetinám. Tieto hrantíky skutočne vyzerajú, akoby boli vyrobené z vysoko kvalitného dreva a ľahký kovový lesk podtrhuje ich originálny štýl.

Čo budete určite potrebovať i na menšie záhradnícke práce na balkóne sú správne nástroje. Zem do hrantíkov a kvetináčov musíte nejak naberať a uhrabávať, a práve na to Vám skvele poslúži  záhradnícke náčinie 2 v 1. Na jednej strane sú hrabličky a na druhej zase lopatka. Stabilné, ľahké a praktické náradie sa stane neoceniteľným pomocníkom pri sadení, presadzovaní a údržbe hrantíkov a kvetináčov.

Ak nie ste milovníci záhradníčenia, a napriek tomu chcete mať krásny balkón plný kvetín, odporúčam Vám báječnú vec – umelé kvetiny do hrantíkov.  Napríklad pestrofarebné prvosienky, karafiáty, ktoré nikdy nezvädnú alebo begónie, z ktorých sa budete tešiť veľa rokov. Kvetiny sa predávajú v súpravách po troch kusoch a výborne sa hodia do hrantíkov s veľkosťou 40 cm. Týmto kvetom neuškodí horúco ani mráz a nepotrebujú žiadnu zálievku a hnojenie. Môžete ich používať po mnoho sezón. Stačí ich vždy len ľahko umyť.

Na balkón sa bude veľmi dobre hodiť tiež tento dekoratívny polkruhový stojan s ozdobným ornamentom. Ak máte radi kvetiny, určite Vám nebudú stačiť hrantíky a radi osadíte i niekoľko kvetináčov. A práve na nich je určený tento stojan. Krásne ozdobí kút balkónu či lodžie a unesie nielen kvitnúcu nádheru, ale trebárs aj peknú prehliadku byliniek. Môžete na ňom tiež „letniť“ izbové kvetiny. Jeho tri poschodia budú vždycky vyzerať skvele, či už budú zabývané akýmikoľvek rastlinami.

Mojím posledným tipom pre Váš balkón sú nádherne svietiace hviezdy k zapichnutiu do hrantíkov či kvetináča. Akonáhle sa zotmie, začnú žiariť priamo magickým svetlom. Sú z fluorescenčného materiálu, ktorý je navyše odolný proti poveternostným vplyvom. V sade je šesť hviezd s priemerom 11 cm a výške 39 cm.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.