Pomáhať je radosť

Pomáhať je radosť

Radosť, zdravie, láska. Tri slová, ktoré symbolizujú to, čo si vo svojom živote prajeme najviac. Nie všetci sme ale plní zdravia, sily a elánu. Nie každý z nás má to šťastie a vyrastá v harmonickom prostredí obklopený ľuďmi, ktorých má rád a ktorí majú radi jeho. Až keď  je niečo zle, uvedomíme si, že nič nie je samozrejmosťou. Žijeme v dynamickej dobe, úspech je meraný peniazmi, popularitou. Čas sú peniaze. Skúsme sa na chvíľu zastaviť a urobiť niečo pre tých druhých. A tým vlastne aj pre seba – pre pocit, že nás táto „dynamická” doba ešte úplne nepohltila.

Slová v úvode patria Zdeňke Žádníkovej. Známa herečka, v súčasnej dobe v angažmáne v Dejvickém divadle, mamička štyroch detí a zakladateľka Nadačného fondu. Nadačný fond Zdeňky Žádníkovej – Volencovej vznikol v roku 2007 a zhruba od tej doby s ním spolupracuje spoločnosť PackWay, ktorá zastrešuje niekoľko značiek zásielkových obchodov napr. Magnet 3Pagen, Blancheporte a Modino.

Za 11 rokov tejto spolupráce sa podarilo realizovať mnoho projektov v rôznych sférach. Najviac, celkom už 22, ich bolo venovaných nemocniciam. Táto činnosť je tiež hlavnou náplňou práce fondu, ktorý prostredníctvom svojich sponzorov realizuje nástenné maľby a orientačné systémy v zdravotníckych zariadeniach, predovšetkým tých, určených deťom.

Všetci vieme, že prostredie hraje pri pobyte v nemocničných zariadeniach a pri liečbe detského aj dospelého pacienta významnú rolu, malo by byť príjemné a dôveryhodné. Krátkodobo i dlhodobo sa stáva „domovom”, ktorý sa najmä u detí dá len ťažko predstaviť bez ich sveta hier, obrázkov, hračiek a rozpávok.

Nadačný fond Zdeňky Žádníkovej sa svojimi projektmi snaží pomocť starostlivému personálu i rodičom k lepšej adaptácii dieťaťa na pobyt v nemocnici a tým súčasne i k rýchlejšiemu a úspešnejšiemu priebehu liečby.

Okrem už spomínaných 22 detských zdravotníckych zariadení má NFZŽ za sebou aj realizácie v materskej a základnej škole Dobříš, v domove pre seniorov v Přelouči a tiež v detskom centre Veská a azylových domoch v Hlinsku a Prachaticiach.

nadačný fondZatiaľ poslednou spoločnou realizáciou sú nové upravené priestory Detskej pohotovosti vo Fakultnej nemocnici v Motole, ich predanie prebehlo 10. 1. 2019. Na malých pacientov a ich rodičov tu teraz čakajú veselo vyzdobené steny, nástenné hračky pre najmenších i komiksová zóna pre teenagerov. Maľby spája téma hviezd, astrológie a historickej Prahy, bedlivý pozorovateľ tu však objaví aj vtipné odkazy.

„Sami sme s vlastnými deťmi išli do Motoly už mnohokrát a sme šťastní, že tu teraz deti aj ich doprovod nájdu okrem špičkových lekárov aj krásne prostredie, ktoré ich poteší, zabaví a umožní im tak čakanie a ošetrenie lepšie znášať,“ hovorí Zdeňka Žádníková, mamička štyroch detí.

Výzdoba Detskej pohotovosti v Motole, kde ročne ošetria až 30 000 detí, patrí medzi najrozsáhlejšie projekty. Celé výtvarné poňatie tvorí nadačný fond takzvane „na kľúč“, vrátane štítkov na dvere aj orientačného systému.

Nadačnému fondu ZŽ môže prispieť každý zákazník značiek Magnet 3Pagen.cz, Blancheporte.cz a Modino.cz ľubovoľnou čiastkou, ktorú možno uviesť priamo na objednávacom formulári. Viac o úspešných spoločných realizáciach a činnosti fondu sa dozviete na: www.nfzz.cz

Prispejete aj Vy? Ako je vidieť, peniaze idú na dobrú vec!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.