Najlepšie recepty na grilovanie

Najlepšie recepty na grilovanie

Jedlo pripravené na grile skoro s istotou zaručí spokojných papkáčov. Vyskúšajte naše recepty a pripravte skvelú krkovičku, ochutené zemiaky alebo grilovanú zeleninu.

Marinovaná krkovička

Ingrediencie

  • 150 ml oleja
  • 3 lyžičky sójovej omáčky
  • 1 lyžice kečupu
  • 2 lyžice horčice
  • 150 ml piva
  • 2 lyžice grilovacieho korenia
  • 1 lyžička mletého kmína
  • 1 lyžička bieleho mletého korenia
  • 3 lístky čerstvej bazalky
  • Marinovaná krkovička

Postup marinovania

  1. Umyte a nechajte odkvapkať listy bazalky a nasekajte ich na jemno.
  2. V miske zmiešajte olej, sójovú omáčku a horčicu.
  3. Do misky pridajte nasekané listy bazalky, kečup a korenie.
  4. Všetko dôkladne premiešajte, potom prilejte pivo.
  5. Plátky krkovičky umyte a osušte.
  6. Pripravte si väčšiu uzatvárateľnú misku, do ktorej nalejete marinádu. Do marinády potom naložte mäso, misku uzavrite a dajte do chladničky.
  7. Mäso v marináde nechte v chladničke odležať aspoň 4 hodiny, ideálne až 12 hodín.
  8. Z chladničky marinované mäso vytiahnite pár hodín skôr, aby na grile neprešlo teplotným šokom.

Postup na grile

  1. Gril rozpáľte 35 minút dopredu, udržujte teplotu medzi 250–⁠⁠300 °C.
  2. Vytiahnite krkovičku z marinády a nechajte ju odkvapkať.
  3. Na rozpálený gril rozložte plátky krkovičky.
  4. Mäso grilujte celkom 6–⁠⁠10 minút (podľa plátkov). Nezabudnite ho otáčať vhodnými klieštikmi a dobre prepiecť z oboch strán.

Ochutené zemiaky

Ingrediencie

  • 12–15 nových zemiakov
  • lisovaný cesnak z 5 strúžikov
  • čierne korenie
  • mletá paprika
  • soľ
  • olivový olej
  • alobal

Postup

  1. Zemiaky umyte a osušte.
  2. Každý zemiak niekoľkokrát nakrojte cca do ¾ hĺbky.
  3. V miske zmiešajte olivový olej so soľou, korením, paprikou a lisovaným cesnakom.
  4. Vzniknutú zmes naneste na zemiaky a zabaľte je do alobalu.
  5. Zemiaky grilujte približne 35 minút pri teplote 150 °C (nie viac).

Grilovaná zelenina – baklažán, cuketa a paprika

Ingrediencie

  • Niekoľko červených paprík
  • 1 cuketa
  • 1 baklažán
  • soľ
  • korenie
  • repkový olej

Postup

  1. Papriky zbavíme semienok a rozkrojíme na niekoľko plátkov.
  2. Baklažán a cuketu nakrájame na plátky hrubé približne 0,5 cm.
  3. Každý plátok potrite olejom, okoreňte a osoľte podľa chuti.
  4. Zeleninu nechajte chvíľu odpočinúť, aby vďaka soli pustila menšie množstvo vody a lepšie sa prepiekla.
  5. Plátky položte na gril rozpálený na teplotu 230–320 stupňov.
  6. Každú stranu grilujte 4–6 minút.

Tip na záver: Udržujte grilovaciu mriežku čistú pomocou vhodnej kefy na čistenie. Na bezpečnú manipuláciu pri práci s jedlom na grilu, použite grilovacie náčinie.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.