Najlepšie recepty na grilovanie

Jedlo pripravené na grile skoro s istotou zaručí spokojných papkáčov. Vyskúšajte naše recepty a pripravte skvelú krkovičku, ochutené zemiaky alebo grilovanú zeleninu.
Marinovaná krkovička
Ingrediencie
- 150 ml oleja
- 3 lyžičky sójovej omáčky
- 1 lyžice kečupu
- 2 lyžice horčice
- 150 ml piva
- 2 lyžice grilovacieho korenia
- 1 lyžička mletého kmína
- 1 lyžička bieleho mletého korenia
- 3 lístky čerstvej bazalky
- Marinovaná krkovička
Postup marinovania
- Umyte a nechajte odkvapkať listy bazalky a nasekajte ich na jemno.
- V miske zmiešajte olej, sójovú omáčku a horčicu.
- Do misky pridajte nasekané listy bazalky, kečup a korenie.
- Všetko dôkladne premiešajte, potom prilejte pivo.
- Plátky krkovičky umyte a osušte.
- Pripravte si väčšiu uzatvárateľnú misku, do ktorej nalejete marinádu. Do marinády potom naložte mäso, misku uzavrite a dajte do chladničky.
- Mäso v marináde nechte v chladničke odležať aspoň 4 hodiny, ideálne až 12 hodín.
- Z chladničky marinované mäso vytiahnite pár hodín skôr, aby na grile neprešlo teplotným šokom.
Postup na grile
- Gril rozpáľte 35 minút dopredu, udržujte teplotu medzi 250–300 °C.
- Vytiahnite krkovičku z marinády a nechajte ju odkvapkať.
- Na rozpálený gril rozložte plátky krkovičky.
- Mäso grilujte celkom 6–10 minút (podľa plátkov). Nezabudnite ho otáčať vhodnými klieštikmi a dobre prepiecť z oboch strán.
Ochutené zemiaky
Ingrediencie
- 12–15 nových zemiakov
- lisovaný cesnak z 5 strúžikov
- čierne korenie
- mletá paprika
- soľ
- olivový olej
- alobal
Postup
- Zemiaky umyte a osušte.
- Každý zemiak niekoľkokrát nakrojte cca do ¾ hĺbky.
- V miske zmiešajte olivový olej so soľou, korením, paprikou a lisovaným cesnakom.
- Vzniknutú zmes naneste na zemiaky a zabaľte je do alobalu.
- Zemiaky grilujte približne 35 minút pri teplote 150 °C (nie viac).
Grilovaná zelenina – baklažán, cuketa a paprika
Ingrediencie
- Niekoľko červených paprík
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- soľ
- korenie
- repkový olej
Postup
- Papriky zbavíme semienok a rozkrojíme na niekoľko plátkov.
- Baklažán a cuketu nakrájame na plátky hrubé približne 0,5 cm.
- Každý plátok potrite olejom, okoreňte a osoľte podľa chuti.
- Zeleninu nechajte chvíľu odpočinúť, aby vďaka soli pustila menšie množstvo vody a lepšie sa prepiekla.
- Plátky položte na gril rozpálený na teplotu 230–320 stupňov.
- Každú stranu grilujte 4–6 minút.
Tip na záver: Udržujte grilovaciu mriežku čistú pomocou vhodnej kefy na čistenie. Na bezpečnú manipuláciu pri práci s jedlom na grilu, použite grilovacie náčinie.