3 veľkonočné recepty, ktoré vykúzlia detský úsmev
Vyskúšajte s deťmi vytvoriť veľkonočné sladkosti: veľkonočné kuriatka, veľkonočné linecké alebo pusinkové vtáčie hniezda.
Veľkonočné kuriatka
Ingrediencie:
balík detských piškót
čokoládová poleva
kandizované ovocie
Náplň:
2 lyžice masla
3 lyžice práškového cukru
citrónová šťava
Postup:
- Zmäknuté maslo premiešajte spolu cukrom a postupne pridávajte citrónovú šťavu.
- Vzniknutým krémom zlepte dve piškóty k sebe. Tretiu piškótu použite ako podstavec, natrite ju z jednej strany krémom a postavte na ňu kolmo dve zlepené piškóty.
- Vzniknutú hlavu kuriatka polejte čokoládovou polevou tak, aby boli všetky piškóty pokryté čokoládou.
- Kým čokoláda stvrdne, pomocou kandizovaného ovocia vytvorte na hlavičke zobáčik, oči aj hrebienok.
Veľkonočné linecké
Ingrediencie:
300 g hladkej múky
200 g masla
100 g práškového cukru
2 žĺtky
citrónová kôra
broskyňový alebo jahodový džem
Postup:
- Zo všetkých surovín vytvorte v mise cesto. Potom ho uložte do chladničky na 2 hodiny.
- Cesto vyváľajte. Malo by byť hrubé približne 4 mm.
- Z cesta vykrajujte rôzne tvary: ideálne pomocou formičiek s veľkonočnými motívmi. Dajte pozor, aby ste mali párny počet každého motívu.
- Motívy upečte v rúre približne 10 -15 minút pri cca. 160 stupňoch.
- Akonáhle cesto vychladne, zlepte ho džemom.
Tip: Vyskúšajte vykrajovanie aj párov koliesok, z ktorých vždy do jedného vykrojíte veľkonočný motív. Ak ich potom zlepíte džemom k sebe, bude obrázok pekne vynikať.
Pusinkové vtáčie hniezda
Ingrediencie:
2 vajcia
¼ lyžičky citrónovej šťavy
½ šálky cukru
120 g zmäknutého masla
1 šálka práškového cukru
1 lyžica kakaa
1-2 lyžica mlieka
farebné mini vajíčka alebo lentilky
Postup:
- Oddeľte žĺtka od bielkov. Zohrejte rúru na 100 stupňov.
- Do čistej misy vložte bielka. Začnite ich mierne šľahať, postupne pridávajte rýchlosť a prisypávajte cukor.
- Potom pridajte ešte citrónovú šťavu a šľahajte 10 – 15 minút, pokiaľ nevznikne tuhý sneh.
- Snehom naplňte cukrárske vrecúško s rozetovou špičkou. Na plechu s papierom na pečenie vytvarujte kolieska.
- Kolieska pečte 2 hodiny, potom rúru vypnite a nechajte ich dopiecť. Potom nechajte vychladnúť.
- Vytvorte krém zo zmäknutého masla, kakaa, mlieka a cukru.
- Vzniknutým krémom naplňte cukrárske vrecúško s veľmi malým otvorom. Do stredu vychladnutých koliesok nastriekajte niekoľko tenkých pásikov.
- Na tenké pásiky v strede vyskladajte niekoľko farebných mini vajíčok alebo lentiliek.