Prečo sláviť MDŽ bez predsudkov

Prečo sláviť MDŽ bez predsudkov

Medzinárodný deň žien (v skratke MDŽ), pripadá každoročne na 8. marca. Tento medzinárodne uznávaný sviatok bol stanovený Organizáciou spojených národov pri príležitosti výročia štrajku newyorských krajčírok v roku 1908. Tento, u nás rôzne prijímaný sviatok, je v Slovenskej republike od roku 2004 významným dňom. Určite i Vy na neho máte svoj názor, ktorý je nepochybne závislý na Vašom veku. Skôr narodení ho majú v pamäti bohužiaľ ako politický sviatok, ktorý minulý režim mohutne oslavoval.

Bola by však veľká škoda tento mimoriadny deň práve kvôli vyššie zmieneným faktom zatracovať. Úplne rovnako bol totiž spolitizovaný a sprofanovaný 1. máj, a napriek tomu sa tento sviatok, kedy už tridsať rokov oslavujeme len lásku, dočkal svojho znovuobjavenia a demýtizácie. 

Je úplne pochopiteľné, že tí, ktorí majú v pamäti oslavy MDŽ, ktoré prebiehali pred novembrom 1989, majú k tomuto dňu trochu kontroverzný vzťah. Oslavy na pracoviskách, kde sa fajčilo a alkohol tiekol prúdom, obligátne dary ženám ako napr. utierky alebo uteráky, zvädnuté červené karafiáty a budovateľské verše, to všetko nás, skôr narodené, dodnes v spojení s týmto dňom napadá.

Ale skutočné korene tohoto sviatku sú úplne iné. 8. marca 1908 sa v USA na popud tamojšej Socialistickej strany konalo v New Yorku veľké zhromaždenie za volebné právo žien. Ako sviatok žien bol prvýkrát slávený 28. február 1909.

O rok neskôr, bolo na medzinárodnej ženskej konferencii presadené organizovanie medzinárodného sviatku, ale vtedy ešte bez určenia pevného dátumu. Od roku 1911 potom patrilo medzi ciele tohto sviatku, ktorý sa slávil vo februári a marci, okrem iného aj volebné právo žien.

Dátum 8. marca sa ustálilo až po prvej svetovej vojne a od roku 1975 je Medzinárodný deň žien oficiálne uznaný Organizáciou spojených národov ako sviatok a je vnímaný a pripomínaný ako deň medzinárodnej solidarity žien za rovnoprávnosť, spravodlivosť, mier a rozvoj.

Takže akokoľvek je tento deň poznamenaný tým, ako jej komunistický režim využíval k umocneniu svojej propagandy, určite by sme si ho mali pripomínať a oslavovať odbremenenie od tejto jeho minulosti. Medzinárodný deň žien je sviatok uznávaný v rôznych častiach sveta a pre drvivú väčšinu ľudí znamená podporu a súhlas s rovnými príležitosťami pre ženy a mužov vo všetkých oblastiach života.

A pretože aj dnes je v niektorých krajinách nutné stále bojovať za ženské práva, mal by byť MDŽ dňom, ktorý nám pripomína, že aj keď tento boj ušiel už dlhý kus cesty, rovnako tak dlhý kus cesty má stále ešte pred sebou.

Takže nezabudnite zajtra popriať všetkým ženám, ktoré máte okolo seba a kúpte im trebárs pokojne aj karafiáty, pretože tieto neprávom opomínané a krásne voňajúce kvetiny za svoj osud naozaj nemôžu.😊



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.