Druhá polovica prázdnin začína, čo robiť, keď prší?

Druhá polovica prázdnin začína, čo robiť, keď prší?

Prvá polovica prázdnin je preč. Tiež máte pocit, že čím sme starší, tým nám ten čas uteká rýchlejšie? Spomínam si, keď som si ako dieťa voľno užívala a mala dojem, že letné dni sú priam nekonečné. Tohtoročný august by podľa predpovedí mohol priniesť trochu vlahy, však ju je tiež veľmi potreba, takže som pre Vás vybrala pár tipov na zábavu s deťmi, keď práve počasie nepraje hrám vonku. Schovajte všetko, čo má displej a skúste pozornosť detí prilákať ku klasickým doskovým hrám. Užijete si to aj Vy!

Strategickú hru s názvom halma majú rady všetky vekové kategórie. Jej klasickú verziu na poli so štvorcovou sieťou s veľkosťou 16 x 16 políčok, podobnú šachovnicovému poľu, vymyslel v roku 1880 americký chirurg George Howard Monks. Cieľom hry je previesť všetky svoje figúrky z jedného rohu do rohu protiľahlého. Dnes je o niečo známejšia trojuholníková verzia tejto hry, určená pre tri až šesť hráčov, ktorej sa hovorí čínska dáma. Táto klasická dosková hra cibrí pamäť, logické uvažovanie a kombinačné schopnosti a pre dnešné deti bude skvelou protiváhou k počítačom a mobilom.

Tiež ste v detstve milovali hru domino? Čierne kamene so striebornými bodkami v rôznych počtoch v klasickom drevenom boxe s výsuvnou hornou doskou, tak si ju všetci pamätáme a v nezmenenej podobe Vám túto hru ponúkame aj dnes. Domino naučí Vaše deti hravým spôsobom základy matematiky a výborne trénuje postreh a rýchle uvažovanie.

Dám Vám hádanku. Aká je najslávnejšia lotériová hra s číslami? Napoviem, že ju môžete poznať z viacerých amerických filmov, kde ju radi hrajú predovšetkým seniori. Rovnako ako je napr. pétanque obľúbenou hrou starších mužov vo Francúzsku. Áno, myslím, že ste to už uhádli, jedná sa o bingo. Táto hra pozostáva zo žrebovacieho bubienku, guľôčok s číslami, kariet a čipov. Vyžrebované čísla si na hracej karte zaplňujete pomocou čipov. Existujú aj iné verzie napr. s papierovými tiketmi na jedno použitie s natlačenými mriežkami s číslami. Naše bingo je však večné. Nič nevyhadzujete, nič nie je potreba písať ani gumovať.

Kto by nepoznal šípky! Hra v klasickom prevedení s farebným terčom a šípkami s ostrými hrotmi je obľúbená medzi deťmi aj dospelými. Má dokonca aj svoje miesto ako regulárny šport, usporadúvajú sa v ňom aj majstrovstvá sveta a odmeny pre hráčov sa pohybujú v miliónoch dolárov. U nás sa šípky hrajú doslova v každej krčme a nejakú verziu tejto hry má doma snáď každý. Ja som pre Vás našla veľmi zaujímavé prevedenie a to magnetické. Namiesto ostrých kovových hrotov sú v terči a v šípkach magnety. To má veľkú výhodu predovšetkým pri hre s deťmi, pretože tu nehrozí skutočne žiadne nebezpečie zranenia. Terč je navyše obojstranný, takže veľa zábavy je tu zaručenej.

Aj keď sa to podľa názvu nezdá, ďalší môj tip, hra mikádo, vôbec nepochádza z Ďalekého Východu, ale z Európy. Obsahuje 42 cca pätnásť centimetrov dlhých drevených tyčiniek označených rôznymi farbami. Ich názvy síce odkazujú na japonský pôvod, ale ako som už spomenula, hra je z Európy, pravdepodobne z Maďarska. Zelené tyčky sa nazývajú samuraj, červené kuli, oranžové bonzen, žlté alebo čierne mandarín a modré mikádo.  Hra prebieha tak, že hráč celý zväzok tyčiniek zarovná, zovrie dlaňou a potom ich rýchlo pustí. Tyčky dopadnú na stôl a hráči potom vyťahujú z hromádky jednu za druhou. Cieľom je, aby sa žiadne z ostatných nepohli. Precvičíte si pevnú ruku a cit v prstoch.

Aké hry hráte doma Vy? Tiež sa Vám stalo, že ste nejakú hru hrali inak než Vaši známi a priatelia, takže vlastne máte akési rodinné pravidlá? Napíšte nám do komentárov, na Vaše názory sa tešíme!



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.